Beroep onder de loep – gz-psycholoog
Rinske Bakker heeft haar opleiding tot gz-psycholoog bijna afgerond. Haar aandachtsgebied is seksuologie. “Plezierige seks is net zo belangrijk als eten, drinken en slapen.”
Tekst: Martijn Reinink | Beeld: De Beeldredaktie/Peter Strelitski
Als Rinske Bakker (32) tijdens haar opleiding psychologie het keuzevak seksuologie volgt, weet ze het zeker: die kant wil ze op. “Wanneer seks een negatieve rol speelt in iemands leven, dan is het goed om daar iets aan te doen, want plezierige seks is voor onze kwaliteit van leven net zo belangrijk als eten, drinken en slapen.” Wat ze als psycholoog voor mensen met seksuele problemen kan betekenen, ziet de Amsterdamse voor het eerst tijdens haar stage op de afdeling seksuologie in het LUMC. “Er zijn vrouwen, ook ouderen, die heel graag willen, maar door vaginisme nog nooit seks hebben gehad. Door ze een stappenplan te laten doorlopen, kunnen ze uiteindelijk wel seks hebben, met plezier.”
Inmiddels is Rinske in opleiding tot gz-psycholoog in het AMC. Ze werkt er twee dagen per week op de afdeling medische psychologie en twee dagen op de afdeling seksuologie. “Elke psychische en lichamelijke aandoening of behandeling kan invloed hebben op seks. Artsen zouden er daarom proactief over moeten beginnen, maar velen vinden dat, deels door ongemakkelijkheid, toch lastig.”
‘Een blog over hoe de clitoris eruitziet, is het best gelezen’
En aan de andere kant van de spreektafel is die ongemakkelijkheid er vaak ook. Om seksualiteit bespreekbaarder te maken, is Rinske een website gestart: bedmanieren.nl. Samen met vriendinnen/collega-psychologen blogt ze over alle denkbare onderwerpen die met seks te maken hebben. “Relaties, daten, porno, seksueel plezier”, noemt ze als voorbeelden. “Een blog over hoe de clitoris eruitziet, is het best gelezen. Veel mensen weten niet dat de clit een veel groter seksueel orgaan is dan het bobbeltje dat je ziet.”