Beroep onder de loep – kaakchirurg

Aios kaakchirurgie Thomas Klein Nulent: “Kaakchirurgie is breder dan je denkt; complexe ingrepen bereiden we helemaal in de computer voor.”

Tekst: Andrea Linschoten | Beeld: De Beeldredaktie/Herbert Wiggerman

 

Omdat Thomas Klein Nulent (32) meer feeling heeft met de ziekenhuiswereld dan een tandheelkundige praktijk, kiest hij voor kaakchirurgie in plaats van voor tandheelkunde. Na de studie geneeskunde en de tweejarige tand- artsopleiding voor artsen (TOVA) aan de Radboud Universiteit begint hij aan de opleiding in het UMCU. Hij is per 1 september aios af.

“Kaakchirurgie is een praktisch vak, met doorgaans korte contacten met patiënten van verschillende leeftijden. Ze komen met een concreet probleem en jij lost het op. Dankzij deze poliklinische contacten is het bij uitstek een discipline waarbij je werk en privé goed in balans kunt houden. Maar het vak is breder dan veel mensen denken. We doen niet alleen kleine ingrepen in en rond de mond – zoals het trekken van verstandskiezen – maar houden ons onder meer ook bezig met traumatologie van het aangezicht en kaakverplaatsingsoperaties. Ik ben inmiddels zo ver dat mijn opleider vraagt of ik hem bij de operatie wil hebben of dat ik het samen met een collega zal doen. Die zelfstandigheid vind ik prettig.

‘Kaachirurgie is bij uitstek een discipline waarbij je werk en privé goed in balans kunt houden’

Als ik straks klaar ben, ga ik nog een fellowship hoofd-halsoncologie doen. Daarbij heb je een langdurend contact met de patiënt en werk je in een multidisciplinair team, met onder anderen een kno-arts, radiotherapeut, patholoog, internist en oncologisch verpleegkundige.

We werken ook regelmatig samen met een tandtechnicus en met jonge technisch geneeskundigen. Zij weten alles van 3D-printen. Complexe ingrepen bereiden we helemaal in de computer voor. We kunnen een stukje kaak(model) uitprinten om te zien waar een tumor zit of we printen malletjes om precies te bepalen hoe we een kaak kunnen verplaatsen. Daarin lopen we in dit ziekenhuis best voorop.”

Thomas Klein Nulent

 

Delen