Beroep onder de loep: orthoptist

Andra Westerdijk (31) uit Leusden werkt als orthoptist in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam. Ze kende het beroep niet, maar kwam erop uit na een beroepskeuzetest op internet.

Tekst: Andrea Linschoten | Beeld: De Beeldredaktie/Diederik van der Laan

Een orthoptist houdt zich onder meer bezig met de gezichtsscherpte van beide ogen, scheelzien, dubbel zien en de samenwerking tussen beide ogen. Verschil met de optometrist is dat deze zich meer richt op de gezondheid van het oog en meer met volwassenen werkt.

Andra werkt nu vijf jaar in het OLVG en vertelt: “Ik vind het een mooi vak en het geeft mij veel voldoening. Het is heel gevarieerd, elk kwartier zie ik een andere patiënt. Ik vind het fijn om mensen te helpen en ervoor te zorgen dat ze weer goed zien”

‘Elk kwartier zie ik een andere patiënt’

Als orthoptist werkt ze samen met verschillende disciplines, in en buiten het ziekenhuis. Het team bestaat naast orthoptisten uit optometristen en technisch oogheelkundig assistenten. Verder heeft ze onder meer contact met de oogarts, neuroloog, GG&GD, revalidatiearts en doktersassistent.

Ontwikkeling

Na acht jaar was Andra toe aan een volgende stap: “Dat is wel een nadeel van orthoptie, je kunt je er niet verder in ontwikkelen. Ik zou nog optometrie kunnen doen, dan kun je een bredere groep patiënten behandelen.”

Maar Andra koos voor een andere weg: “Sinds een jaar ben ik teamleider.” Ze geeft nu leiding aan 25 mensen en is verantwoordelijk voor het rooster, zorgt ervoor dat alles voor het team goed geregeld is, dat de werkplek veilig is en dat het team goed zijn werk kan doen.

Ook houdt ze jaargesprekken met haar teamleden. “Ik ben het gewoon gaan doen, heb er wel een interne cursus voor gevolgd. Nu ben ik meewerkend teamleider, want ik doe ook nog mijn spreekuur. Ik heb nu het beste van allebei.”

Delen