Beroep onder de loep – Paardendierenarts

Paardendierenarts Frank van Leeuwen: ‘Je moet ook het vertrouwen van de eigenaar winnen.’

Tekst: Andrea Linschoten |Beeld: privébeeld

Frank van Leeuwen (37) uit Woerden is dierenarts voor paarden en houdt zich vooral bezig met orthopedie. Frank: “Als een paard iets heeft aan het bewegingsapparaat, bellen mensen mij. Eigenlijk ben ik de tegenhanger van
dr. Poll: die doet bijna alles bij alle diersoorten.” Frank vindt dat hij door zijn specialisatie betere adviezen kan geven en dat zijn serviceniveau omhoog gaat. “Ik wil elke dag een beetje beter zijn dan gisteren.” 

In zijn beroep gaat het niet alleen over vakkennis, vertelt Frank: “Je moet ook het vertrouwen van de eigenaar winnen. Zo moest ik eens een shetlander intensief aan beide voeten behandelen, maar de eigenaar was bang dat haar pony dan niet meer kon lopen. Samen met de smid besloot ik eerst de ene voet te doen en daarna de andere. Niet ideaal, maar we konden wel behandelen.”

Het mooiste aan zijn werk? “Wanneer een paard bij wedstrijden weer hoge scores behaalt nadat ik het heb behandeld. Het zijn immers prestatiedieren.” 

Frank weet dat jonge dierenartsen het niet altijd makkelijk hebben. “Soms ben je meer bezig met mensen en met administratie dan met dieren. Ook kan het management van een praktijk waar je werkzaam bent heel wat werkvreugde wegnemen. Maar je moet toch je droom over dit beroep vasthouden.”

Zijn droom is een orthopediepraktijk voor paarden aan huis. “Nu ga ik altijd naar de klanten toe, maar het is efficiënter als mensen naar mij toekomen. Ik kan dan beter onderzoek doen en veiliger behandelen, bijvoorbeeld als ik röntgenfoto’s moet maken.” Die droom lijkt bijna gerealiseerd, want onlangs werd een boerderij aangekocht.

Delen