Beroep onder de loep – Sportarts

Sportarts Hiske Kneepkens (39) uit Arnhem begeleidt als chefarts van TeamNL de paralympische sporters naar de Paralympische Spelen die gepland staan van 14 augustus tot en met 6 september in Tokio. Kneepkens vertelt waarom haar werk zo bijzonder is: “Ik werk op Papendal, dat is een heel energieke omgeving. Het is een geweldige uitdaging om samen met andere teamleden de sporter te helpen het beste uit zichzelf te halen. 

Tekst: Andrea Linschoten | Beeld: De Beeldredaktie/Marco Vellinga

Het werk van een sportarts bestaat uit meer dan het begeleiden van topsporters. Het is afwisselend, dynamisch werk. Patiënten variëren van jong tot oud, van topsporters tot recreanten, en er komt een scala aan sporten voorbij met veel verschillende problemen. Ik zit niet alleen in de spreekkamer, maar ga ook mee naar trainingen en wedstrijden, en straks naar Tokio. Ik doe meer dan blessurebehandelingen, ik kijk naar de hele mens, mentaal en fysiek. 

Sportarts Hiske Kneepkens: ‘Ik help chronisch zieken, maar ook topsporters om het maximale uit zichzelf te halen’

Het is fijn dat ik een band kan opbouwen met de sporters. Als sportarts stel ik diagnoses, maar ben ik ook casemanager; ik overleg bijvoorbeeld met de orthopeed, fysiotherapeut of manueel therapeut hoe iemand na een blessure het sporten weer kan opbouwen en over wat realistisch gezien de verwachtingen zijn. Ook het preventieve aspect van mijn vak vind ik mooi; eraan meewerken dat meer mensen een gezondere leefstijl ontwikkelen. Het werk kan variëren van het begeleiden van een chronisch zieke bij het opbouwen van zijn conditie tot het begeleiden van een topsporter die een medaille haalt op de Paralympische Spelen. In beide gevallen help ik iemand het maximale eruit te halen.”

Delen