Besparen met big data

Neurochirurg Marc Daemen en zijn groepsgenoten hebben hun VvAA Master of Business Administration (MBA) afgerond met een 9 voor hun businessplan Spine2Go. Een zorgconcept voor rugpatiënten dat ze nu in de markt willen zetten.

Tekst: Martijn Reinink | Beeld Marco vellinga/DB

Het businessplan van Marc Daemen (43), kinderarts Renate Schulenberg, anesthesioloog-intensivist Michiel Bussink en Annette Meijer, manager VvAA Verzekeringen voor Zorg-ondernemingen, is mede gebaseerd op Watson, de supercomputer in Amerika. Deze computer interpreteert in spreektaal gestelde vragen, start een zoektocht in een enorme bulk data, legt verbanden en geeft een op betrouwbaarheid getoetst antwoord. “In het zorgconcept dat wij hebben ontwikkeld, draait het ook om big data, patiëntdata in ons geval, en computeralgoritmen”, zegt Daemen. “Die data willen we aanwenden om rugpatiënten efficiënter door de keten te loodsen en sneller van hun klachten af te helpen.”

Als neurochirurg heeft Daemen in zijn werk veel te maken met rugpatiënten. “De medische behandeling van rugklachten vraagt om betere afstemming en doelmatigheid”, weet hij. “Dagelijks hoor ik verhalen van patiënten over de lange weg die ze al hebben afgelegd om van hun klachten af te komen. Ze vertellen hoe groot hun hoop is dat het einde van hun zoektocht eindelijk in zicht is.”

Daemens groepsgenoten hebben geen directe link met deze patiënten, maar de diverse samenstelling van de groep is volgens de neurochirurg van grote toegevoegde waarde geweest bij de ontwikkeling van Spine2Go. “De meeste medisch specialisten zijn nogal individualistisch ingesteld en bij deze MBA-opleiding word je gedwongen intensief samen te werken. Dan lig je weleens met elkaar in de clinch. Maar dat is alleen maar goed. Dynamiek in discussies en evaluaties bevordert de creativiteit.”

Patiëntparticipatie
Het tweede deel van de naam van het project, ‘2Go’, verwijst naar participatie. “Het is de bedoeling dat de rugpatiënt participeert en zelf via computer of telefoon gegevens aanlevert en bijhoudt”, legt Daemen uit. “Sinds wanneer heeft hij pijn? Wanneer heeft hij pilletje X
gekregen en wanneer pilletje Y genomen? Wat was het effect? Op welk moment is hij naar de fysiotherapeut gegaan? Wanneer kwam de psycholoog erbij? Als we van veel rugpatiënten deze data hebben, kunnen we op basis daarvan een patiënt met bepaalde karakteristieken direct verwijzen naar de juiste zorgverlener. Mogelijk is de psycholoog of een operatie onnodig. Behalve dat dat goed is voor patiënten, levert het aanzienlijke besparingen op.”

Met big data ben je minder afhankelijk van de anekdote en de wetenschap

Daemen noemt dit een geweldige manier van geneeskunde bedrijven. “Geneeskunde is vaak anekdotisch; je hoort van een collega dat een operatie of medicijn succesvol is bij een bepaalde klacht of dat de werking van een medicijn of behandeling wetenschappelijk is aangetoond. Met big data ben je minder afhankelijk van de anekdoteen de wetenschap. Deze vorm van geneeskunde gaat een enorme vlucht nemen de komende jaren.”

Value Based Health Care
Ook verzekeraars juichen het gebruik van big data toe, weet Daemen. “We gaan steeds meer toe naar Value Based Health Care. Oftewel: de verzekeraar betaalt niet voor een behandeling die een patiënt ondergaat, maar voor de gezondheidswinst die is bereikt. In ons concept kan een patiënt bijvoorbeeld aangeven hoeveel pijn hij ervaart. Zo kun je eenvoudig een pijnreductie aan- tonen en daaraan een financieringsmodel koppelen.”

In het projectplan passeert een aantal mogelijke business- en verdienmodellen de revue, maar daarover wil Daemen niet zo veel kwijt. En daar heeft de neurochirurg een goede reden voor: de projectgroep onderzoekt op dit moment de mogelijkheden om Spine2Go in de markt te zetten. “We zijn overtuigd van het idee”, zegt Daemen. “Een startup neerzetten kost veel tijd en we hebben ook allemaal ons eigen dagelijkse werk, maar het zou zonde zijn als dit plan in een la verdwijnt.”

Delen