Bestuur VUmc creëerde angstcultuur

De raad van bestuur van het VUmc heeft een volslagen gebrek aan zelfkritisch vermogen en gijzelt de hele organisatie. Zie hier de kritiek van voormalig VUmc-toezichthouder Hans Berg.

Berg uit zijn kritiek in de Volkskrant van afgelopen zaterdag. Belangrijkste aanleiding is voor hem de “schandalige manier waarop er is omgegaan met de op non-actief gestelde specialisten Paul en Postmus.”

Raad van bestuur VUmc
Berg noemt het terugtreden van twee bestuursleden Elmer Mulder en Wouter van Ewijk “dramatisch maar absoluut noodzakelijk.” Volgens Berg hield het bestuur het hele ziekenhuis “in gijzeling” en heerste er in het hele ziekenhuis een angstcultuur. Berg was lid van de raad van toezicht tot 1 januari van dit jaar. Hij zegt zware kritiek te hebben geuit om de wijze waarop het VUmc is omgegaan met klokkenluiders Rick Paul en Pieter Postmus die respectievelijk in maart en in juli op non-actief werden gezet. ‘Dit zijn specialisten met internationale faam die meer dan loyaal zijn aan het VUmc. Ik bestrijd met klem dat zij zich hebben laten leiden door persoonlijke ambities of wraakgevoelens.’ Berg zegt dat hij de structurele problemen in de patiëntveiligheid waarover hij hoorde, bij de raad van bestuur heeft aangekaart maar daar kreeg hij nul op rekest: er was niets aan de hand en hij moest zich daar niet mee bemoeien.

Lees verder op de website van Zorgvisie.nl.

Delen