Bijklussen in het verpleeghuis

“Het kabinet moet zijn best doen om verpleegkundigen in opleiding te werven voor vakantiewerk in het verpleeghuis, vindt de Tweede Kamer”. Pardon, wie? Verwachten de Tweede Kamerleden nu echt dat onze ministers en staatssecretarissen voor de deuren van de verpleegkundige opleidingen gaan staan flyeren? Hoe ludiek het ook zou zijn, ik zie het niet gebeuren.

Op Twitter reageerde Anneke Westerlaken, voorzitter van CNV Zorg en Welzijn, heel nuchter: ‘Een oplossing waar gelukkig al vaak gebruik van wordt gemaakt’. Inderdaad, en daar is het kabinet natuurlijk niet voor nodig, want verpleeghuizen weten heus zelf de weg te vinden naar de ROC’s en hogescholen.

Verpleeghuizen weten heus zelf de weg te vinden naar de ROC’s en hogescholen

Ook interessant was de reactie van Hans Harbers van de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd: ‘Kamer wil student inzetten in verpleeghuis, ik deed als geneeskundestudent al cursus verpleging en daarna diverse vakantiebaantjes: leerzaam!’. Zo is het maar net, het hoeft zich natuurlijk helemaal niet te beperken tot verpleegkundigen in opleiding. Hoogleraar Sophia de Rooij (internist-geriater) begrijpt dit ook, zo blijkt uit haar Tweet: ‘Denk ook aan geneeskundestudenten, nu al vaak werkzaam in thuiszorg en bij organisaties als Mantelaar’. Mantelaar koppelt medische studenten aan ouderen en naasten voor ondersteuning bij mantelzorg.

Er zijn dus opties genoeg om de vakantieperiode in verpleeghuizen te overbruggen, zonder het kabinet hiervoor aan het werk te zetten. Maar aan de andere kant: als er ministers en staatssecretarissen zijn die zich geroepen voelen om in de zomervakantie een paar weken zélf bij te springen in een verpleeghuis, waarom niet?

Delen