Bijlenen of bijklussen?

Studeren kost geld. Geld dat de meeste ouders niet hebben. En dus wordt in bijna alle gevallen gekozen voor studiefinanciering. In diverse varianten. Maximaal lenen is populair, (tijdelijk) bijklussen ook en veel studenten combineren de twee. Wat slim is, hangt af van jouw persoonlijke situatie. 

Tekst: Marjan Enzlin | Beeld: Tamar Smit

Je hebt het natuurlijk ultradruk als student. Door alle bezigheden die samenhangen met het studentenleven en het studeren zelf, is er eigenlijk geen tijd om de maandelijkse inkomstenbron aan te vullen met het hebben van een bijbaan. Maar ja; in veel gevallen is dat toch nodig, want de meeste ouders kunnen, zelfs als ze een behoorlijk inkomen hebben, niet jarenlang een aanzienlijk bedrag per maand extra ophoesten. Zeker niet als ze tegelijkertijd meer studerende kinderen hebben. En zo ontstaat toch ergens een gat in de begroting van de gemiddelde student. Maximaal lenen kan een oplossing zijn om dat gat te dichten. Het extra stukje lening kun je gebruiken om de maandelijkse lasten te betalen of te verlichten.

Een bijbaan is leuk als je er tijd voor hebt, maar kan ook de studie vertragen

Het maximale leenbedrag per maand is dit jaar (t/m augustus 2016) in totaal € 1025,08 (waarvan € 162,58 collegegeldkrediet). Daar komt het studentenreisproduct nog bij (alleen terug te betalen als je na 10 jaar je studie niet succesvol hebt afgerond). Ruim duizend euro dus. Best een leuk bedrag toch? Daar zou het van moeten lukken. Op papier zou je er maandelijks zelfs nog wat van over kunnen houden en op een spaarrekening kunnen zetten. Op een bereikbare rekening zodat je in financieel zware tijden wat extra kunt opnemen of voor een aantal jaren vast op een rekening waar je er niet bij kunt, zodat je na je studie vast een deel van de schuld ineens kunt aflossen. Maar maandelijks wat overhouden, blijkt voor veel studenten toch te lastig. Het (sociale) studentenleven kost naast tijd ook geld; een avondje stappen kan aardig in de papieren lopen.

Lees verder (pdf).

AAS02p011-013b

Delen