Bijnieruitputting

Ik had nog nooit van ‘bijnieruitputting’ gehoord. Blijkbaar dien ik mij hiervoor heel diep te schamen. Want op www.dehormoonfactor.nl staat: ‘De Amerikaanse dokter James L. Wilson heeft met zijn boek “Bijnieruitputting – Het stresssyndroom van de 21ste eeuw” de bekendheid ervan enorm vergroot.’ En dan te weten, dat dit 428 pagina’s tellende boek al in 2011 op de markt is gebracht. Hoe kan het dat mij dit helemaal is ontgaan?

Maar William Derksen*, ‘therapeut functionele & orthomoleculaire geneeskunde’, stelt mij hiervan alsnog op de hoogte in een persoonlijke nieuwsbrief, waarbij ik word uitgenodigd om een ‘online symptomen test’ te doen. Derksen heeft deze test, die 76 vragen telt, zelf ontwikkeld. Je krijgt direct de uitslag en deze kan vervolgens worden besproken in een ‘gratis adviesgesprek’, waarbij ook een ‘heldere kostenindicatie’ over de behandeling wordt gegeven.

Op www.voedingscentrum.nl tref ik weinig enthousiasme over orthomoleculaire geneeskunde: ‘Het doel is om een optimale concentratie voedingsstoffen in iemand lichaam te realiseren. Vaak worden daarbij hoge doseringen vitamines en mineralen geadviseerd. (…) Het effect van orthomoleculaire therapie is niet wetenschappelijk aangetoond. Mogelijk kunnen hoge doseringen van sommige antioxidanten het risico op kanker vergroten.’

Ik vul alle vragen keurig in en inderdaad: er deugt totaal niets van mij. Een adviesgesprek is niet aan mij besteed, want het komt toch nooit meer goed. Nu bevat de lijst die Derksen heeft samengesteld een ratjetoe aan vragen, die vermoedelijk maar één doel hebben: hoe werf ik klanten. Daarom laat ik mijn supergezonde, levenslustige alter ego, die nog nooit iets heeft gemankeerd en nog nooit een dokter heeft geraadpleegd, nogmaals alle vragen beantwoorden.

‘Ik vul alle vragen keurig in en inderdaad: er deugt totaal niets van mij’

‘Heb je weinig zin om dingen te ondernemen?’, ‘Heb je last van onverschilligheid?’, ‘Verwijt je jezelf veel?’, ‘Heb je last van schuldgevoelens?’, ‘Heb je (terugkerende) ontstekingen van wortelkanalen?’, ‘Heb je een hese of krakende stem?’, ‘Zijn je oogleden gezwollen?’, ‘Eet je groenten?’, ‘Is je energieniveau aan het eind van de dag hoger dan in de ochtend?’, ‘Heb je meer behoefte gekregen aan zoet of zout voedsel?’, ‘Heb je motivatieproblemen?’…

Natuurlijk heeft mijn alter ego altijd zin om dingen te ondernemen. Hij heeft nooit last van onverschilligheid of schuldgevoelens en verwijt zichzelf niets. Nog nooit was bij hem sprake van een wortelkanaalontsteking. Zijn stem is kraakhelder en zijn oogleden zijn nooit gezwollen. Hij is dol op groenten. Zijn energieniveau blijft keurig op peil. Hij heeft niet meer behoefte gekregen aan zoet of zout voedsel. En nog geen moment in zijn leven was hij minder gemotiveerd.

Dan komt er een lastige vraag: ‘Heb je nu (of in het verleden) darmproblemen (gehad).’ Mijn alter ego is een echte globetrotter en de eerlijkheid gebiedt hem om te bekennen dat hij een paar keer diarree heeft gehad. Omdat deze altijd vanzelf overging was het niet nodig om medische hulp in te roepen. Maar feit blijft dat zich in het verleden darmproblemen hebben voorgedaan. Dat kan niet worden ontkend. Toch besluit mijn alter ego de vraag met nee te beantwoorden.

Het zou niet gezond zijn wanneer mensen als mijn alter ego daadwerkelijk zouden bestaan. Wanneer je op alle vragen het ideale antwoord geeft, klopt er iets niet. Inderdaad valt er aan mijn alter ego weinig te verdienen, maar er blijkt toch een minpuntje: er bestaat bij hem een geringe kans op een ‘verstoring van het microbioom/de darmflora’. Vanwaar deze conclusie?

De vraag ‘Eet je altijd groenten?’ had niet met ‘Vaak of altijd (ja)’ beantwoord mogen worden.

Ik sta voor een raadsel, maar Derksen heeft zijn conclusie al getrokken: direct wordt een mail gestuurd met ‘een uitgebreide video’ over het microbioom: ‘Je hebt klachten en zeer waarschijnlijk al voor een langere tijd. En misschien heb je tevergeefs al een aantal behandelingen achter de rug. We begrijpen als geen ander hoe ontzettend vervelend dat kan zijn. Gelukkig zijn deze klachten met een juiste aanpak goed te behandelen…’

Naschrift:

Sinds ik de ‘online symptomen test’ heb ingevuld word ik door William Derksen bestookt met mailtjes. Vandaag werd ik door hem uitgenodigd voor ‘de algemene Gezondheidscheck’ want het is immers ‘hét moment om laagdrempelig je lichaam goed te laten checken!’

*Om privacy-redenen is deze naam gefingeerd.

Delen