Blinde vlekken

Het komt al voor dat mensen die verhuizen te horen krijgen: hou je eigen huisarts aan, want je weet niet of er in je nieuwe woonplaats een beschikbaar is. Voormalig student Johan Versteegen ondervond het huisartsentekort aan den lijve toen hij na zijn studie verhuisde van Enschede naar Schagen. Het bracht hem tot het initiatief huisartsloos.nl, waarop mensen kunnen zien welke praktijken in hun regio nog patiënten toelaten.

‘Op huisartsloos.nl kunnen mensen zien welke praktijken nog patiënten toelaten’

De site is nog lang niet compleet, Versteegen is nog praktijkhouders aan het benaderen om zich aan te melden. Als dit lukt, kan de website in theorie een interessant vehikel worden om het huisartsenlandschap – en de blinde vlekken daarin – in kaart te brengen. Dit lukt echter alleen als alle praktijkhouders bereid zijn hun informatie aan te leveren, en up to date te houden. Dan nog blijft overigens onduidelijk of op de plekken die open blijven echt geen huisartsenzorg beschikbaar is. Er kan immers ook sprake zijn van online aanbod. De zorgverzekeraars zullen dit dan weten, gelet op hun rol in het waarborgen van continuïteit van zorg.

Tegelijkertijd bestaat onder huisartsen en patiënten discussie over de vraag in hoeverre online aanbod als continuïteit van huisartsenzorg mag worden aangemerkt. Dat is zeker een discussie waard. Maar zolang veel jonge huisartsen voor een andere invulling van het vak kiezen dan praktijkhouderschap en voor een aantal plekken in het land liever niet beschikbaar willen zijn, blijft het wel een theoretische discussie. De website die Versteegen biedt, kan weliswaar helpen om de bestaande problemen nog duidelijker in beeld te brengen, maar voor de oplossing zijn andere partijen aan zet.

Delen