Boek: Het alternatief voor de zorg

Zorgprofessionals moeten de tijd kunnen nemen voor hun patiënten, alleen dan kun je goede zorg verlenen. Dat is de boodschap van zowel zorgverleners als patiënten bij de presentatie van het boek Het alternatief voor de zorg – Humaniteit boven bureaucratie, dat dinsdag 17 november werd gepresenteerd in ’t Hart, hoofdgebouw van VvAA in Utrecht.

 

Het alternatief voor de zorg is een initiatief van de stichting Beroepseer en VvAA. Het is samengesteld door Jos de Blok (directeur en oprichter van Buurtzorg Nederland), Herman Suichies (huisarts en bestuurslid van de Vereniging van Praktijkhoudende Huisartsen), radiologe Lewi Vogelpoel en Thijs Jansen, directeur en medeoprichter van de Stichting Beroepseer.

Lewi Vogelpoel stelt bij de presentatie van het boek dat ze haar werk niet meer naar eer en geweten kan doen. “Ik wil de financiële rompslomp uit de zorg halen. Wanneer de bureaucratie en controledrift verminderen, kan ik meer tijd aan mijn patiënten besteden.”

Herman Suichies merkt op dat het roer nog niet echt om is (verwijzend naar het initiatief Het roer moet om van de huisartsen). “Dit is een beginpunt. Je moet er kunnen zijn voor je patiënt, maar daarin voel ik me nog steeds belemmerd.”

Thijs Jansen legt uit dat het eerste deel van het boek een analyse bevat van wat er mis is in de zorg, met onder andere ook een artikel over hoeveel geld er verspild wordt met bureaucratie. Het tweede deel richt zich op een alternatief. Jansen benadrukt dat er veel alternatieven zijn, maar dat het gaat om het aangeven van een richting. Samenwerking is daarbij cruciaal, zorgprofessionals en patiënten moeten samen optrekken om de zorg te veranderen. Verder bevat het boek ook gedichten en interviews met patiënten en zorgprofessionals.

Jos de Blok vindt dat te veel administratie de communicatie en de relatie met de patiënt belemmert. Hij adviseert om vooral met patiënten te praten. “Als beleidsmakers alleen met elkaar praten, verandert er niets.” Volgens De Blok is de vertrouwensrelatie tussen zorgprofessional en patiënt het belangrijkste. En de zorg moet in zijn ogen gericht zijn op de onafhankelijkheid van de patiënt. “Daarvoor moet je anders kijken naar preventie en mobiliteit.”

De Blok overhandigt de eerste exemplaren van het boek aan drie koppels van zorgverlener en patiënt, die ook in het boek voorkomen. Hij noemt het boek ‘een pil waar je niet omheen kan’. Daarbij spreekt hij de hoop uit dat politici en beleidsmakers tijdens het kerstreces dit boek gaan lezen en daarna plannen maken voor het nieuwe jaar.

VvAA-leden kunnen het boek met 20 procent korting bestellen.

Hier kunt u foto’s van de boekpresentatie bekijken.

Delen