Boek – Het excellente kookboek van doctor Carolus Battus uit 1593

Het Excellenten cocboeck uit 1593 van de Vlaming Carolus Battus, is het eerste gedrukte Nederlandstalige kookboek in de nog jonge Republiek. Het verscheen als uitbreiding op het Medecyn boec uit 1589 en toont de veranderende keuken tussen de late middeleeuwen en de moderne tijd.

Dit omvangrijke kookboek met zo’n driehonderd tongstrelende recepten laat u kennismaken met oude technieken als roosteren voor open vuur en bakken in een taartpan, en met gerechten die soms vreemd lijken (gekloven nonnen), maar soms juist heel bekend overkomen (stoofpeertjes, wafels). 

Neerlandici Marleen Willebrands en Christianne Muusers hertaalden het origineel, doken in archieven en naslagwerken, en bewerkten 30 recepten voor de moderne keuken. Zo kan iedereen de smaak van de zestiende eeuw ontdekken. 

Kunsthistoricus Alexandra van Dongen besteedt aandacht aan het kook- en tafelgerei uit de tijd van doctor Battus.  

Het excellente kookboek van doctor Carolus Battus uit 1593. Proef de smaak van de 16e eeuw – Christianne Muusers en Marleen Willebrands, Uitgeverij Sterck & de Vreese.

Delen