Booming Berlijn

Vijfentwintig jaar geleden viel de Muur. De vrolijke chaos van de eerste jaren is inmiddels voorbij. Maar kunstenaars en ondernemers uit heel Europa geven Berlijn nu nieuwe dynamiek. 

Tekst: Bram Vermeer

 

Al maanden hoor ik het lawaai van boormachines vanuit mijn woning in Prenzlauer Berg. De gaten die de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog hebben geslagen, worden een voor een opgevuld met luxe appartementen. Een oud café is een luxe ijssalon geworden en overal openen kinderdagverblijven hun deuren. Berlijn boomt, terwijl de rest van Europa in crisis is.

Een paar straten verderop worden straks de verlichte ballonnen opgehangen die moeten aangeven waar de Muur heeft gelopen. Op 9 november, als het precies een kwart eeuw geleden is dat deze viel, zal een kilometerslang lint van licht aangeven hoe de stad tot 1989 verdeeld was. Prenzlauer Berg ligt aan de oostkant, maar het verschil met het chique Charlottenburg in het westen – een andere wijk uit 1900 – is nauwelijks meer te zien. Investeerders uit het westen hebben de oude wijken in het oosten met veel subsidie opgeknapt.

Lees verder (pdf).

11-2014p056-059

Delen