Boot & Co – Trends in 2017

011754-001Voor wie geïnteresseerd is in alles wat met watersport te maken heeft maar ook voor wie op zoek is naar een boot of bootje, heeft watersportjournalist Femmie Goudswaard een suggestie: bezoek eens een botenbeurs.

Tekst: Femmie Goudswaard Beeld: Messe Düsseldorf/ctillman

Verreweg de grootste en meest diverse watersportbeurs ter wereld is onbetwist Boot Düsseldorf. Dankzij 17 immense hallen en ruim 1700 exposanten wordt deze botenshow gezien als een eldorado voor waterliefhebbers; qua onweerstaanbaarheid te vergelijken met wat Disney World is voor kinderen. U vindt hier dan ook echt alles op watersportgebied, van kajak tot superjacht.En dan steevast het nieuwste van het nieuwste, want iedereen die ook maar íets wil betekenen in de watersportwereld lanceert zijn producten in Düsseldorf. Ook als het gaat om accessoires, bootinrichting en -kleding.

Sportvissers en duikers kunnen opdeze beurs eveneens hun hart ophalen, net als geïnteresseerden in een vaarvakantie. Bovendien zijn op de Duitse beurs tal van watersporttrends live te zien én uit te proberen; denk aan kitesurfen of wildwaterkanoën. Zelfs aan de zogenaamde ‘hangers on’ van bootminnende bezoekers wordt gedacht. Zo is er een aparte hal ingericht met hippe en luxe lifestyle- en modemerken, waar (ook) niet-watersportfanaten naar hartelust kunnen rondslenteren en shoppen.

Zelfs aan de ‘hangers on’ van bootminnende bezoekers wordt gedacht

Maar ook in andere Europese landen, waaronder in eigen land, zijn watersportbeurzen te bezoeken die de moeite waard zijn. Denk aan de Hiswa; in het voorjaar in de RAI en in het vroege najaar in het water van de Amsterdam Marina; een haven waar bezoekers de boten min of meer in hun natuurlijke habitat kunnen bekijken, beoordelen en soms zelfs uitproberen. En zowel op de ‘droge’ als ‘natte’ Hiswa passeren nieuwe watersporttrends de revue en worden bijzondere demonstraties gegeven.

Leeuwarden trapt af

Iets bescheidener maar zeker niet minder interessant is Boot Holland in Leeuwarden. Deze vormt jaarlijks de aftrap van het Nederlandse botenbeursseizoen. In Leeuwarden worden vooral veel nieuwe motorboten gelanceerd in uiteenlopende stijlen en formaten en alles wat daarbij hoort. Maar ook grote, kleine, futuristische en authentieke zeilboten maken er in diverse uitvoeringen hun opwachting.

In Nederland worden niet alleen beurzen gehouden met louter fonkelnieuwe schepen. De spotlights worden ook regelmatig op aantrekkelijke occasions gericht, zoals tijdens Motorboot Sneek. Tijdens deze Friese bootshow is er een jachtmakelaar met tweedehands aanbod én zetten diverse werven hun deuren wijd open voor wie geïnteresseerd is in hun gemotoriseerde jachten. Zo kunt u letterlijk zien waar de schepen vandaan komen en krijgt u meteen een kijkje in de keuken van het bouwproces.

Boten ‘met ervaring’

In Hoorn wordt ’s zomers, onder grotebelangstelling, zelfs een speciale ge- bruikte botenbeurs gehouden. Zowel particuliere als professionele verkopers bieden er grote en kleine zeil- en motorschepen ‘met ervaring’ aan. Dit is ook het geval tijdens de Boten- en Camperbeurs die jaarlijks in de historische binnenstad van Gorinchem plaatsvindt; hier worden – naast tweedehands – overigens ook nieuwe boten gepresenteerd.

Naast de botenbeurs in Düsseldorfzijn er meer Europese must sees. Onze zuiderburen hebben hun Belgian Boat Show in Gent, Parijs zijn befaamde Salon Nautique en ook Londen heeft zijn eigen spectaculaire Boat Show. Allemaal een bezoek meer dan waard en meteen een leuke aanleiding om deze steden (weer eens) aan te doen. Zo slaat u twee vlie-gen in één klap. Dat zullen meer watersportliefhebbers een aantrekkelijk idee vinden, dus op tijd zo’n citytrip boeken, is wel een must. Bedenk bij het boeken ook dat u voor het bezoek aan sommige beurzen misschien niet genoeg heeft
aan één dag.

Verder zuidwaarts is de Grand Pavois in de Franse watersport-hotspot La Rochelle een aanrader. Jaarlijks maken vele nieuwe en gebruikte jachten daar hun opwachting aan de steigers. In La Rochelle is eveneens veel aandacht voor nieuwe en verrassende watersporten. Tijdens de afgelopen editie was dit onder meer SUP-Yoga, waarbij watersport, mindfulness en fitness hand in hand gaan.

Waterspeeltjes

Nog verder naar het zuiden treft u de heerlijk decadente botenbeurzen van het mondaine Monaco en Cannes. Die bieden fantastische line-ups van superjachten met high end bijboten en waterspeeltjes die, ook wanneer ze financieel misschien een tikje onbereikbaar zijn, zeer tot de verbeelding spreken. De sfeer van glamour, celebs en zien en gezien worden is bovendien best leuk om eens mee te maken.

U kunt natuurlijk ook nog afreizen naar Florida. Fort Lauderdale heet niet voor niets ‘Yachting Capital of the World’. Maar gelukkig valt er dichter bij huis al méér dan genoeg te genieten.

Botenbeurzen 2017

(data onder voorbehoud van tussentijdse wijzigingen)

 

Delen