Brač en Hvar

Niet ver van de Kroatische stad Split liggen twee prachtige eilanden: Brač en Hvar. Ze zijn ruig en onbedorven, maar bieden ook een mediterrane ambiance. En ze hebben de meeste zonuren van alle eilanden in de Adriatische Zee.

Tekst: Guido Derksen | Beeld: Shutterstock

Wijnen van de plavac mali behoren tot de allerbeste van Kroatië. Zéker die van Brač en Hvar, dat zijn topwijnen.” De ober weet zijn handelswaar uitstekend aan te prijzen. Ik zit op een terrasje aan het Hvarski-kanaal en laat de donkerrode wijn van de genoemde druivensoort door mijn glas walsen.

Het Hvarski-kanaal scheidt de eilanden Brač en Hvar van elkaar. Brač, het grootste eiland van Midden-Dalmatië en het derde eiland van Kroatië, heet in de volksmond ‘de Dikke’, vanwege de veel bollere vorm dan het langwerpige buureiland Hvar, dat als bijnaam ‘de Dunne’ heeft. Nu zijn deze bestemmingen – die de meeste zonneuren van alle eilanden in de Adriatische Zee genieten – bij veel landgenoten nog onbekend, maar dat gaat ongetwijfeld binnenkort veranderen. Want met ingang van dit voorjaar gaan er rechtstreekse vluchten vanuit Nederland naar Brač.

Wilde kruiden

Brač is een ongerept eiland met een ruig landschap, bijna 400 km2 groot. Vanaf de noordkust gaat de bodem geleidelijk omhoog, om bij de zuidkust hoogten te bereiken tot boven de 500 meter. Daarna storten de hellingen zich steil naar beneden naar het Hvarski kanal, de zeestraat tussen Brač en Hvar.

Klik op de afbeelding voor meer foto’s

Het landschap is typisch mediterraan: maquis- of doornige struikvegetatie, altijd groene naaldboombossen, rotsen, heide en grassen domineren het beeld. Er groeien ook veel wilde kruiden (onder meer rozemarijn, tijm, basilicum en salie), die al van oudsher tot allerlei producten verwerkt worden. In het voorjaar en de zomer ruikt het daarom heerlijk op het eiland. Vooral langs de zuidkust liggen verder enkele aangename stranden, waaronder het beroemde strand van Zlatni Rat (‘Gouden Kaap’), de landtong die als een lange puntneus met helderwitte randen in zee steekt. De punt ligt te ‘kwispelen’ in het Hvarski-kanaal, want de vorm verandert voortdurend onder invloed van zeestromingen.

Ten oosten van Zlatni Rat ligt het stadje Bol, een van de oudste plaatsen op Brač. In de zomer is het samen met het eiland Hvar pleisterplaats voor de Kroatische beau monde. En het moet gezegd: Bol is een alleraardigst plaatsje. Het heeft een schilderachtig haventje met cafés en een Venetiaanse loggia. Verderop loopt een boulevard langs het water, met mooie gotische en renaissancistische zomerresidenties van lichte steen uit de Venetiaanse tijd.

Over steen gesproken, Brač heeft sinds de Romeinse tijd een bijzonder exportproduct: krijtsteen, gebroken wit en van perfecte kwaliteit. Keizer Diocletianus liet bijvoorbeeld veel steen uit de steengroeven van Brač aanrukken voor de bouw van zijn paleiscomplex in Split. Recenter is steen van Brač gebruikt bij de bouw van het Witte Huis, de Rijksdag in Berlijn en het hoogaltaar van de kathedraal van Liverpool.

Net de Provence

Het mooie aan Brač is dat het makkelijk te combineren is met zuiderbuur Hvar. Dit eiland is zo’n 68 kilometer lang en slechts enkele kilometers breed, met uitzondering van de noordelijke uitstulping rond de plaats Stari Grad. De vegetatie is vergelijkbaar met die op Brač, hoewel er minder bossen zijn. Heide, kruiden, grassen en maquis-struikgewas voeren de boventoon op Hvar. De Venetianen begonnen in de 16de eeuw bovendien met de aanplant van lavendel, als alternatief voor de specerijenhandel met het Oosten. Vooral als de lavendelvelden ’s zomers in bloei staan, roept Hvar herinneringen op aan de Provence.

Helemaal aan de westelijke kant van het eiland is hoofdstad Hvar een van de best bewaard gebleven historische plaatsen van Dalmatië. Hvar-stad is stijlvol en heeft een heerlijke mediterrane ambiance; fastfoodrestaurants en schreeuwerige reclameborden ontbreken geheel. Er staan 16de-eeuwse Venetiaanse gebouwen, er loopt een brede promenade langs de haven en op de kades naast het glasheldere water kun je terecht op fijne terrasjes. Voor de Kroaten zelf is dit een van hun favoriete Dalmatische vakantieplaatsen, en ook beroemdheden uit de internationale film- en sportwereld weten Hvar inmiddels te vinden.

Aan de noordkust van het eiland lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Hier is de vlakte tussen de plaatsen Stari Grad, Jelsa en Vrboska opgenomen op de Unesco-lijst van werelderfgoederen. De vlakte wordt namelijk al sinds de oude Grieken als landbouwgebied gebruikt, en nog steeds is het 24 eeuwen oude verkavelingspatroon gehandhaafd, inclusief stenen muurtjes en de resten van een flink aantal Romeinse villa’s. Er zijn voornamelijk olijfbomen en wijngaarden aangeplant – ook de Grieken en Romeinen wisten de fantastische rode wijnen van Hvar en Brač dus al op waarde te schatten.

Bereikbaarheid TUI fly vliegt vanaf Rotterdam rechtstreeks naar Brač , KLM heeft lijnvluchten op Split, Croatia Airlines vliegt via Zagreb op Split en Brač. Ferry’s met de veerboot van Brač naar Hvar en vice versa, eventueel via Split; vanaf Brač naar Makarska en vanaf Hvar naar Drvenik op het vasteland. Island hopping eilanden in de buurt zijn Vis, Šolta en Korčula. Beste tijd april t/m oktober. Prijspeil iets lager dan in Nederland.

Lezersaanbieding

Op zoek naar eens iets anders dan de bekende zonbestemmingen? TUI stelde een arrangement naar Hvar samen, het Kroatische eiland waar u op pagina 56 meer over kunt lezen. U vliegt vanuit Rotterdam op Brač en steekt per ferry vanuit het havenplaatsje Bol over naar het eeuwenoude Stari Grad. Fijn voor wie minder gecharmeerd is van zandstranden: op Hvar vindt u vooral rotsstranden. Langs de kust zijn diverse beachclubs met vlonders op de rotsen voor de ligbedden.  Een van de bekendste beachclubs van Hvar is die van Amfora, het viersterrenhotel waar u tijdens dit arrangement verblijft. Hotel Amfora ligt in een baai die wordt omgeven door een dennenbos. Het biedt naast de beachclub een zwembad en een à la carte-restaurant. In circa 10 minuten wandelt u naar Hvar-stad.

  • Prijs vanaf € 969,- p.p. (o.b.v. 2-psk)
  • Inclusief o.a. retourvlucht Rotterdam-Brač met TUI fly, bootovertocht naar/van Hvar, transfers, 7 overnachtingen met ontbijt, Nederlandstalige reisleiding en, speciaal voor Arts en Auto-lezers, een diner in het hotelrestaurant
  • Exclusief o.a. € 20,- reserveringskosten (bij online boeking) en eventuele vluchttoeslagen wanneer de goedkoopste stoelen niet meer beschikbaar zijn
  • Vertrek op zaterdag van 12 mei t/m 29 september 2018 (te boeken t/m 30 mei)
  • Meer (prijs)info en boekingen  tui.nl/artsenauto

Delen