Budgetpolis schendt grondrecht

De nieuwe budgetpolis waarvoor minister Schippers (VWS) pleit, schendt niet het grondrecht van rijken, maar wel dat van armen. Dat stelde advocaat Gerard Spong tijdens het debat rond de vrije artsenkeuze dat BNR nieuwsradio in samenwerking met VvAA op woensdag 4 juni in de Nieuwe Kerk in Den Haag organiseerde. De advocaat was daarbij kort en onaangekondigd aanwezig.

 

Volgens Spong is de vrije artsenkeuze vastgelegd in Nederlandse wetten en is het een uitvloeisel van een handvest van de grondrechten van de Europese Unie. Spong: “In het handvest, een soort verdragsrechtelijke compilatie van Europese grondwetten, staat dat in het kader van de geneeskunde sprake moet zijn van een vrije en geïnformeerde toestemming van een patiënt om een behandelrelatie met een zorgprofessional aan te gaan. Dat grondrecht komt onder spanning te staan, als de zorgverzekeraar gaat bepalen welke arts jou wel of niet mag behandelen.”

Spong meent dat het aan banden leggen van de vrije artsenkeuze vooral minder draagkrachtige patiënten in een positie brengt waarin ze niet echt een keuze meer hebben en dat zij daarmee, financieel noodgedwongen, in “de wurggreep van de zorgverzekeraar komen.”. Daarmee wordt het grondrecht volgens de advocaat aangetast.

Minister Schippers van Volksgezondheid wil, met oog op kostenbeheersing in de zorg, dat zorgconsumenten in mindere mate kunnen gaan bepalen naar welk ziekenhuis zij gaan en door welke arts zij zich laten behandelen. Na groeiend protest tegen de plannen kwam Schippers onlangs met de ‘budgetpolis’. Bij deze, goedkopere, variant bepaalt de verzekeraar welke zorgaanbieder de behandeling doet.

Over enige tijd debatteert de Tweede Kamer over het vraagstuk rond de vrije artsenkeuze.

 

Delen