Buitenlands avontuur

Als cardioloog Henk Swart en zijn vrouw Marion zes jaar geleden een blik in de toekomst was gegund, hadden ze ongetwijfeld vol ongeloof het hoofd geschud als hun was verteld dat ze nu eigenaar zouden zijn van een riad in Marrakesh.

Tekst: Monique Bowman | Beeld: De Beeldredaktie/Jacob van Essen

Henk Swart en Marion Swart-de JongDe geschiedenis kent er talloze voorbeelden van: kleine gebeurtenissen die grote gevolgen hebben. Het bijzondere Marokkoverhaal van de Sneker cardioloog Henk Swart en zijn vrouw Marion Swart-de Jong begint op een avond in december 2012, in de binnenstad van de oude koningsstad Marrakesh. Het hotel dat ze voor een korte winterzonvakantie met hun drie kinderen via internet hebben gereserveerd, blijkt overboekt te zijn. “Daar stonden we dan, in het pikdonker, met onze drie kinderen en onze koffers in de medina van Marrakesh.”

Gelukkig heeft een vlakbij gelegen riad – een hotel in een traditioneel Marokkaans huis – wel een kamer vrij voor het Friese gezin. Een buitengewoon vriendelijke jongeman, genaamd Mohamed, heet de familie welkom in het knusse stadspaleisje. “We wisten niet wat we zagen toen we er binnenstapten. De open haard die brandde, de prachtige binnenplaats, de sfeervolle inrichting. Ook waren we erg onder de indruk van de totale rust die er heerste.”

De kennismaking met de riad, met bedrijfsleider Mohamed Iksassen én met Marokko als vakantieland bevalt zo goed dat de familie Swart binnen een half jaar terugkeert. “Dat voelde een beetje als thuiskomen, mede dankzij de bijzondere klik die we vanaf het eerste moment hadden met Mohamed.”

Het paar laat hem weten dat hij op zijn beurt ook altijd welkom is in Sneek, mocht hij een keer naar Nederland komen. Het is een uitnodiging waar de jonge Marokkaan sneller dan ze hadden verwacht op ingaat; al na een paar maanden staat hij bij Henk en Marion op de stoep. Mét een onverwachte vraag. “We zaten nog niet aan tafel of Mohamed vertelde dat de Spaanse eigenaren de riad gingen verkopen. Of wij geen belangstelling hadden?”

Bekenden van het paar zijn unaniem in hun advies: ‘niet doen!

Het is een voorstel waarvan Marion aanvankelijk schrikt (“oh nee, dacht ik, want ik ken mijn man intussen wel, hij is nogal een ondernemer”), maar waarvan Henk al snel denkt: waarom niet? Bekenden van het paar zijn unaniem in hun advies: ‘niet doen!’. Maar ondanks de negatieve reacties heeft Henk eigenlijk wel oren naar het buitenlandse avontuur. En na er een paar nachten over te hebben geslapen, gaat ook Marion overstag. “Als oud-personeelsmanager weet ik hoe mensen het verschil kunnen maken. Het was vooral de persoon Mohamed die voor ons de doorslag gaf.”

Nadat ze de knoop hebben doorgehakt, volgen er twee slopende maanden waarin de medisch specialist en zijn vrouw kennismaken met de wonderlijke wereld van het zakendoen in Marokko. “Daar kunnen we een boek over schrijven.” Achteraf kunnen ze erom lachen. “Maar er zijn momenten geweest dat ik het bijltje erbij neer had willen gooien”, bekent Marion.

Nog geen jaar nadat ze in pikdonker Marrakesh met hun kinderen en koffers op straat stonden, kunnen Henk en Marion zich eigenaar noemen van de riad waar ze die pechnacht door een speling van het lot belandden. De riad wordt ‘Imilchil’ gedoopt. “Vernoemd naar Mohameds geboortedorp, we hebben hem de naam laten kiezen.”

Omdat het in de praktijk lastig is om hun Marokkaanse onderneming vanuit Nederland aan te sturen, besluiten de twee hun bedrijfsleider voor 25 procent mede-eigenaar te maken. “Dat zorgde voor meer rust. En het voelde goed om het zo te doen, Mohamed deelt nu in de winst.”

Over de bezettingsgraad van hun inmiddels acht kamers tellende riad heeft het ondernemende koppel niet te klagen. “We krijgen vooral veel gasten uit Spanje, Italië en Zuid-Amerika.” Henk vertelt dat Mohamed en zijn team ook al diverse collega’s uit zijn ziekenhuis – het Antonius in Sneek – in de riad hebben ontvangen. Zelf reist het paar gemiddeld vier keer per jaar naar de oude koningsstad voor overleg met Mohamed. Uit hun enthousiaste verhalen over de trips die ze – als de tijd het ook maar even toelaat – vanuit de aan de voet van de Hoge Atlas gelegen stad maken en die met name Marion ook voor anderen uitstippelt en organiseert, spreekt een grote verbondenheid met Marokko en zijn inwoners. Henk spreekt de wens uit dat iedereen Marokko een keer bezoekt om de gastvrijheid van de bewoners te kunnen ervaren. “Dan gaat men er gegarandeerd weg met een andere kijk op dit land en zijn inwoners. En de landschappen zijn zó mooi. Ik heb al veel van de wereld mogen zien, maar de sterrenhemel in de Hoge Atlas slaat echt alles.”

Kennismaking met magisch Marrakesh

Riad ImilchilWilt u zelf de gastvrijheid van Mohamed Iksassen en zijn team ervaren in de riad van Henk en Marion Swart? En kennismaken met de magie van Marrakesh en de indrukwekkende Hoge Atlas?

Exclusief voor lezers van Arts en Auto biedt Riad Imilchil in de maand februari een speciaal geprijsd arrangement, bestaande uit 4 overnachtingen met dagelijks ontbijt, transfer luchthaven Marrakesh-riad v.v., een (dag)stadstour o.l.v. een lokale gids, bezoek aan het museum van Marrakesh en de Tuinen van Yves Saint Laurent, en een dagexcursie per 4WD naar de Hoge Atlas inclusief een wandeling vanuit het dorpje Imlil (met lunch). De laatste dag is ter vrije besteding in Marrakesh om zelf deze magische stad verder te ontdekken en in de medina mooie souvenirs voor thuis te kopen.

  • Prijs € 235,- p.p. (o.b.v. 2 personen; normaal € 255,- p.p.)
  • Niet -inbegrepen uw retourvlucht naar Marrakesh en entreegelden voor monumenten
  • Meer (prijs)info en boekingen: marionriadimilchil@gmail.com (o.v.v. ‘Arts en Auto’; voor de riad zie hotelinmarrakech.nl).

Delen