Buitenlandselectie

Elke laatste vrijdag van de maand plaats ik hier een stuk of vijf links naar opmerkelijke nieuwe ‘leesverhalen’, meer voor in de leunstoel dan achter het bureau, afkomstig uit vooral Engelstalige media, over onderwerpen die te maken hebben met gezondheidszorg en gezondheid.

 

Ik schreef het vorige keer al: veel meer dan bij ons, is het in (kwaliteits)media in vooral de Verenigde Staten en in het Verenigd Koninkrijk, heel gewoon dat schrijvers uitgebreid en vooral openhartig verslag doen van persoonlijke ervaringen op het gebied van gezondheid en ziekte. Ook dit keer hiervan weer een paar aansprekende voorbeelden.

Soccer broke my brain
De afgelopen jaren komt er steeds meer aandacht voor de mogelijk ernstige gevolgen van hersenschuddingen, opgelopen bij (top)sporten. In Aeon magazine dit persoonlijke relaas van een jonge Amerikaanse vrouw, over niet alleen de medische kant van wat haar is overkomen;  maar ook het verhaal van het emotioneel zo zware verlies van wat haar lust en leven was, namelijk voetbal. (De echte grote-mensen-variant, dus niet dat kinderachtige ‘American football’-spelletje waarbij iedereen ongestraft hands mag maken.)

My Dementia
Gerda Steenekamp (65) is geboren in Zuid-Afrika maar emigreerde naar de Verenigde Staten, waar ze wetenschappelijk medewerker werd aan de Universiteit van Utah. In Georgia Review beschreef ze op indrukwekkende manier haar leven nadat bij haar onomkeerbaar oprukkende vasculaire dementie werd vastgesteld. Waarbij ze ook indringend uitlegt wat dementie kan betekenen speciaal voor mensen van academisch kennis- en denkniveau.

Shattered by childbirth
Pijnlijk en aangrijpend om te lezen, maar hierom nog niet minder de moeite waard, dit verslag, op www.salon.com, over de loodzware nasleep van een miskraam. “After I lost my baby, part of my mind splintered, too. This is what it looks like to walk back from trauma.”

NAKED, COVERED IN RAM’S BLOOD, DRINKING A COKE, AND FEELING PRETTY GOOD
In kapitale letters staat deze kop boven een artikel uit Esquire, met als onderkop “One man’s journey to Senegal to investigate a tribal cure for depression”. De schrijver is Andrew Solomon, ook in Nederland bekend als schrijver over (zijn eigen) depressie, onder meer in zijn boek Demonen van de middag/The Noonday Demon uit 2001. Zelf heeft Solomon intussen zijn ziekte overwonnen, maar hij is blijvend geïnteresseerd in wat er op dit vlak allemaal aan therapieën mogelijk is, inclusief – in westerse ogen – meer exotische varianten.

The Man Who Made the Period Safe for the Women of India
Iets totaal anders, uit BBC News Magazine, is dit verhaal over hoe in India één man voor elkaar kreeg, als bescheiden lokale uitvinder en als onverzettelijk ondernemer, wat de wereldwijde grootindustrie nooit voor elkaar kon – of wilde – krijgen: miljoenen (plattelands)vrouwen verlossen van een serieus probleem dat niemand ooit echt wilde zien.

Helping Dad die: a daughter’s story
Tot besluit, uit The Financial Times, dit verslag, vanuit de UK, van een onmogelijke zoektocht naar hulp bij het bieden van een waardig levenseinde. Met daarin dit fragment: “Had my father lived in, say, Utrecht rather than the West Country, he could simply have turned to his GP for help.”

Delen