Buitenlandselectie: menselijk drama
Ongeveer eens in de maand plaats ik hier een nieuwe selectie van links naar opmerkelijke nieuwe artikelen, afkomstig uit Engelstalige kwaliteitsmedia, over onderwerpen die te maken hebben met gezondheidszorg en gezondheid. Dit zijn vooral ‘verhalende’ teksten, meestal van wat langere adem, en meer geschikt voor in de lees- of leunstoel dan voor achter het bureau. (Voor bijna dagelijkse buitenland-selecties: volg mij via Twitter @flipvuijsje.)
Dit keer is er geen inhoudelijk-verbindend thema. Dat in drie van deze vijf artikelen een chirurg figureert, onder wie twee neurochirurgen, is toeval. Maar wat al deze verhalen wél gemeen hebben, is een uitgesproken element van menselijk drama – in uiteenlopende varianten, van letterlijk dodelijke ernst, via literair verwoorde human interest, tot regelrechte celebrity/society-gossip.
Bacteria on the Brain
Paul Muizelaar is een van oorsprong Nederlandse neurochirurg uit Californië, in 1974 aan de Universiteit van Amsterdam afgestudeerd als arts en daarna naar de VS geëmigreerd. Muizelaar is de controversiële hoofdpersoon in dit recente artikel uit het weekblad The New Yorker, dat gaat over zijn experimentele behandelmethode voor terminale patiënten met een bepaald type hersentumor. Essentie hiervan, is het opzettelijk veroorzaken van een bacteriële infectie. Behalve over de klinische details, gaat dit verhaal vooral over professioneel-ethische issues. Maar zonder dat dit ten koste gaat van een focus op de menselijke kant: het lot en lijden van Muizelaars patiënten, en zijn eigen drijfveren en dilemma’s.
The Terrible Beauty of Brain Surgery
Eveneens een neurochirurg, is Henry Marsh uit Groot-Brittannië. Een intussen bekend man, auteur van een succesvol boek over zijn eigen professionele ervaringen. Maar dit artikel uit The New York Times Magazine is geschreven door iemand anders, die evenmin veel introductie behoeft, want: niemand minder dan Karl Ove Knausgård. Geïntrigeerd door de persoon van Henry Marsh, reisde deze op dit moment bekendste aller Noren naar Tirana, de hoofdstad van Albanië. Om persoonlijk getuige te kunnen zijn van een bijzondere, daar door Henry Marsh uitgevoerde hersenoperatie. Het resultaat is zoals je van Knausgård verwacht: lang, persoonlijk, en vol observaties en overpeinzingen die de moeite waard zijn.
I Confronted the Doctor who Missed my Cancer
Uit de Amerikaanse editie van Elle komt dit artikel door Elisabeth Finch, lid van het schrijversteam van Grey’s Anatomy. Maar dit artikel gaat niet over Meredith, of over dokter McDreamy, maar over Finchs persoonlijke geschiedenis als kankerpatiënt. Centraal element in het verhaal is de hernieuwde, min of meer toevallige confrontatie met de medisch specialist die in een vroeg stadium van haar ziektegeschiedenis de cruciale diagnose miste. Was deze man iets te verwijten? En zo ja, speelde hierbij het feit een rol dat Elisabeth een vrouw is? Indringende vragen die nadrukkelijk worden gesteld maar niet eenduidig worden beantwoord. Maar dat laatste maakt dit artikel zeker niet minder de moeite waard.
The Celebrity Surgeon Who Used Love, Money, and the Pope to Scam an NBC News Producer
Je bent topproducer bij een Amerikaanse televisiezender, gespecialiseerd in bijzondere documentaires. Dus wat doe je als je verzeild raakt in het maken van een profiel over een internationaal succesvolle, charismatische, aantrekkelijke, charmante, rijke en bovendien Italiaanse transplantatiechirurg? Inderdaad: head over heels verliefd worden, ook al botst dit dan misschien met je journalistieke beroepsethiek. En zonder aarzeling ‘Ja!’ zeggen als hij je dan ook nog echt ten huwelijk vraagt. Vervolgens… (Maar leest u gewoon zelf wat er toen gebeurde, in dit glamour-, gossip- en societyverhaal uit het jongste nummer van Vanity Fair.)
A Father, a Dying Son, and the Quest to Make the Most Profound Videogame Ever
Ryan Green is een games-ontwikkelaar uit Colorado. Hij en zijn vrouw Amy zijn overtuigd-gelovige christenen, en de ouders van vier gezonde kinderen maar ook van hun niet-gezonde zoontje Joel. Als Joel kort na zijn eerste verjaardag een agressieve hersentumor blijkt te hebben, verandert alles in Ryans leven. En eind 2012, als Joel bijna vier is, kiest Ryan voor een bijzondere manier om met de ziekte van zijn zoon om te gaan: het schrijven van een videogame waarin Joels lijden, en de pogingen om hem daarvan te verlossen of om het in elk geval te verlichten, centraal staan. Intussen is That Dragon, Cancer bijna voltooid, en de auteur van dit artikel uit Wired doet verslag van een exclusieve preview, maar ook van wat dit allemaal heeft betekend voor de mensen die hierbij direct betrokken waren en zijn.