Burn-out klachten bij een vijfde van jonge artsen
Van alle jonge artsen heeft 19 procent burn-out klachten, blijkt uit de nationale a(n)ios-enquête ‘Gezond en veilig werken’ die De Jonge Specialist dit voorjaar heeft gehouden onder bijna duizend artsen (niet) in opleiding tot medisch specialist, klinisch fysici en chemici in opleiding en ziekenhuisapothekers in opleiding. Dat is een stijging van 5 procentten opzichte van 2015.
Oorzaken zijn onder meer een verstoorde werk-privé balans, gebrek aan autonomie en te hoge werkdruk. Gemiddeld wordt er acht uur per week overgewerkt, zonder dat daar compensatie in tijd of geld tegenover staat. Slechts 1 op de 7 ondervraagden kan regelmatig pauze nemen tijdens het werk. Daarnaast kan slechts 15% van de jonge dokters aan het einde van de werkdag naar huis. Na een aanwezigheidsdienst (bijvoorbeeld een avond- of nachtdienst) kan minder dan 10% direct naar huis.
Uit de enquête blijkt ook dat wanneer jonge dokters langdurig afwezig zijn door bijvoorbeeld ziekte of zwangerschap, er in 70% van de gevallen geen vervanging wordt geregeld. Bestuurslid van De Jonge Specialist Vicky Soomers: “Dat vinden we echt zorgelijk. Op deze manier worden de andere dokters extra belast, waardoor de kans nog groter is dat ook zij gezondheidsklachten krijgen. Wij vinden dat de werkgevers hun verantwoordelijkheid moeten nemen, zodat dokters op een veilige en gezonde manier kunnen werken.”
Meer informatie op www.dejongespecialist.nl.