Buurtzorg in het klein

Iedere beweging leidt tot een tegenbeweging. Thuiszorgorganisatie Vérian vroeg recent collectief ontslag aan voor honderden medewerkers huishoudelijke hulp. En twaalf van die medewerkers hebben nu een coöperatie opgericht die hen in staat stelt om de huishoudelijke hulp te blijven bieden aan de cliënten bij wie zij al jaren over de vloer komen. De gemeente Apeldoorn bood de coöperatie meteen een contract aan, waarmee ze de continuïteit van de huishoudelijke hulp garandeert voor de pakweg negentig inwoners die de coöperatie nu al als cliënt heeft.

In het nieuwsitem van Omroep Gelderland zegt thuishulp Minke Jacobs: “We zijn niet meer afhankelijk van een baas die ons vertelt wat we wel en wat we niet mogen.” En haar collega José Gerritsen maakt duidelijk wat dit betekent. “We mochten bij Vérian vaak geen boodschappen doen voor de cliënten”, zegt ze. Ook een rondje gaan lopen met een cliënt mocht niet meer. Nu kan dat weer wel, want de thuishulp en cliënt bepalen gewoon zelf welke hulp nodig is.

[Tweet “Afbraak van thuiszorgorganisaties is niet hetzelfde als afbraak van thuiszorg”]

Wim van der Hoorn van FNV heeft zonder meer gelijk als hij in de in Apeldoorn gekozen opzet een nieuwe trend signaleert. Een soort Buurtzorg in het klein, maar dan nóg eenvoudiger van opzet. Alleen de administratie is uitbesteed, maar verder is de coöperatie zo lean and mean als maar kan, en dus ongetwijfeld voor gemeenten financieel bijzonder interessant. En het model is heel eenvoudig te kopiëren. Dus van afbraak van de thuiszorg, waarover FNV moord en brand schreeuwde, hoeft geen sprake te zijn. Afbraak van thuiszorgorganisaties misschien wel, maar dat is minder erg. De meerwaarde zit in de mensen die het werk doen, niet in de organisaties. En als zo’n clubje mensen klein blijft, kan het werkzaam blijven zonder dat die organisatie nodig is.

Delen