Carte blanche voor de jeugdzorg

De eindpresentatie van de Nationale Denktank 2013, gisteren in Utrecht, stond in het teken van zorg voor gezondheid. Tien frisse ideeën passeerden de revue. Sommige nog wat braaf, sommige erg bevlogen maar nog niet heel praktisch, en sommige heel sterk.

Tot de laatste categorie behoort zonder meer Carte Blanche, een idee voor de jeugdzorg gericht op multiprobleemgezinnen. Daarvan kent Nederland er zo’n 70.000 en bij gezinnen met de zwaarste problematiek zijn vanuit verschillende instanties vaak wel twintig hulpverleners betrokken. Het idee van Carte Blanche is: laat een vaste, ervaren hulpverlener werken met zo’n gezin. Het aantal werkuren per week staat vooraf niet vast en het einde van het traject is ook niet vooraf vastgesteld. De hulpverlener handelt op basis van wat op dat moment noodzakelijk is, en weet zich hierdoor ondersteund door collega’s met specifieke expertise in bijvoorbeeld schuldhulpverlening of politie.

Het idee dat vooraf niets vaststaat, kan zorgverzekeraars en toezichthouders misschien afschrikken. Maar een pilot in Amsterdam laat zien dat de aanpak helpt om het gezin weer de eigen regie in handen te geven en dat de kosten voor de hulpverlening substantieel dalen. Niet verwonderlijk dus dat Diana Monissen van zorgverzekeraar De Friesland zich in een korte reactie enthousiast uitliet over de aanpak. Ook gemeenten zullen die interessant vinden. Als zij voor de jeugdzorg uitgaan van de gedachte ‘één gezin, één plan’, is één regisseur een logische vervolgstap.

Delen