Carte blanche voor de jeugdzorg

Frank van Wijck
Frank van Wijck is medisch journalist en houdt als freelancer op maandag, woensdag en vrijdag een weblog bij op de website van Arts en Auto. Lees alle artikelen van Frank van Wijck

De eindpresentatie van de Nationale Denktank 2013, gisteren in Utrecht, stond in het teken van zorg voor gezondheid. Tien frisse ideeën passeerden de revue. Sommige nog wat braaf, sommige erg bevlogen maar nog niet heel praktisch, en sommige heel sterk.

Tot de laatste categorie behoort zonder meer Carte Blanche, een idee voor de jeugdzorg gericht op multiprobleemgezinnen. Daarvan kent Nederland er zo’n 70.000 en bij gezinnen met de zwaarste problematiek zijn vanuit verschillende instanties vaak wel twintig hulpverleners betrokken. Het idee van Carte Blanche is: laat een vaste, ervaren hulpverlener werken met zo’n gezin. Het aantal werkuren per week staat vooraf niet vast en het einde van het traject is ook niet vooraf vastgesteld. De hulpverlener handelt op basis van wat op dat moment noodzakelijk is, en weet zich hierdoor ondersteund door collega’s met specifieke expertise in bijvoorbeeld schuldhulpverlening of politie.

Het idee dat vooraf niets vaststaat, kan zorgverzekeraars en toezichthouders misschien afschrikken. Maar een pilot in Amsterdam laat zien dat de aanpak helpt om het gezin weer de eigen regie in handen te geven en dat de kosten voor de hulpverlening substantieel dalen. Niet verwonderlijk dus dat Diana Monissen van zorgverzekeraar De Friesland zich in een korte reactie enthousiast uitliet over de aanpak. Ook gemeenten zullen die interessant vinden. Als zij voor de jeugdzorg uitgaan van de gedachte ‘één gezin, één plan’, is één regisseur een logische vervolgstap.

2 Reacties Reageer zelf

  1. Gusta Kragting
    Geplaatst op 11 december 2013 om 10:50 | Permalink

    Over frisse ideeen gesproken. Wist u dat ruim 3000 thuisbegeleiders verpreid over het gehele land vanuit 60 thuiszorgorganisaties al jaren juist die praktische begeleiding bieden? Zij hebben veel ervaring als regisseur in de begeleiding van multiproblemgezinnen. Zij pakken samen met het gehele gezin de problemen aan zowel op het gebied van opvoeden als het gezinsmanagement en weten uitstekend de weg naar de schuldhulpverlening, de psychiatrie en andere specialisten als het nodig is. Meer weten over Thuisbegeleiding: http://www.actiz.nl/thuisbegeleiding

  2. Frank van Wijck Frank van Wijck
    Geplaatst op 11 december 2013 om 11:15 | Permalink

    Bedankt voor deze waardevolle aanvulling.