Chios

Een Grieks eiland, vlak voor de kust van Turkije: dat staat garant voor een roerige geschiedenis. Die is dan ook volop te vinden op Chios, net als schitterende natuur en lieflijke, rustieke dorpjes. En mooie verhalen, natuurlijk. Homerus werd hier immers geboren.

Tekst: Hans Bouman

 

Yiannis, eigenaar van een kleine maar sfeervolle taverna in Pitios, weet het zeker. Hier in zijn dorp, en nergens anders,
is Homerus geboren. Losjes en in overtuigend klinkend Oud-grieks schudt hij enkele citaten uit het oeuvre van de grote dichter uit zijn mouw, waaruit moet blijken dat deze onmogelijk ergens anders het levenslicht kan hebben gezien.

Op zo’n moment ga je als bezoeker natuurlijk niet vertellen dat je ergens hebt gelezen dat ook het plaatsje Volissos de status van Homerus’ geboorteplaats claimt en daarnaast nog een reeks dorpen en stadjes, waarvan Kardamila de hoogste ogen schijnt te gooien. Dus knik ik Yiannis respectvol toe en bestel nog zo’n loeisterke Griekse koffie, waar hij gratis een koel glas water bij serveert.

Van Homerus gaat Yiannis naadloos over op de crisis. “De afgelopen twintig jaar gingen veel jongeren naar Athene om er te studeren en te werken. Nu zie je ze steeds meer terugkeren. Mijn neef Dimitros, twee jaar geleden nog contentmanager bij een internetbedrijf, is gaan werken op de boerderij van zijn ouders. Die vinden het vreselijk dat hun zoon niets
doet met zijn dure opleiding. Maar wat moet die jongen dan?”

Yiannis glimlacht. Er is ook een voordeel aan de situatie, vindt hij. Dimitros woont nu immers weer op de mooiste plek van heel Griekenland.

Confrontaties
En inderdaad: ga dat maar eens ontkennen. De schitterende rotsformaties, steile heuvelpieken, groene dalen, frisse sinaasappel- en citroenbomen, trotse cipressen: ze verdienen stuk voor stuk een Homerische lofzang.

Chios is een halvemaanvormig eiland, zo’n 8 km voor de Turkse kust, waar het demonstratief met de ‘rug’ naartoe ligt. Turken en Grieken leven al sinds de opkomst van het Ottomaanse Rijk op gespannen voet met elkaar en op Chios zijn de sporen van de confrontaties tussen beide volken nog duidelijk terug te vinden.

Lees verder (pdf).

 

 

 

Delen