Sneller een duurzaam ziekenhuis

circulair / Praktische handvaten voor circulair ziekenhuis

De zorgsector is verantwoordelijk voor 7% van de landelijke CO2-uitstoot. Wat is nodig om sneller de zorg te verduurzamen en verspilling in ziekenhuizen tegen te gaan? In een hackathon van een dag, georganiseerd door vier jonge zorgprofessionals, zochten ruim 60 professionals naar concrete antwoorden. De uitkomsten staan nu in het rapport ‘Samen naar een circulair ziekenhuis’.

In de dagelijkse hectiek van een sector die onder druk staat, dreigt een thema als duurzaamheid snel onder te sneeuwen. Voor de Zorgambassade, een organisatie die innovatie in de zorg bevordert, reden om in 2022 duurzaamheid en vergroening tot urgent thema te benoemen. Hieruit vloeide het Greenteam voort, bestaande uit vier jonge zorgprofessionals die zich inzetten om de verduurzaming te versnellen in lijn van de Green Deal Zorg.

Greenteam-deelnemer Renske Karens, programmaleider zorginnovatie bij het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie: “Wij zijn de laatste generatie die wat aan de impact van klimaatverandering kan doen.”

Circulair in 2030
Karens en de andere leden van het Greenteam nemen ervaring mee uit het ziekenhuis en uit de wereld van de zorgverzekeraar en (digitale) zorginnovatie. Hun doel is partijen bij elkaar te brengen die verduurzaming sneller kunnen realiseren én ziekenhuisbesturen doordringen van het belang van duurzaamheid als prioriteit. Nog concreter: een circulair ziekenhuis in 2030. Werk aan de winkel dus, en vooral: sámenwerken. Universiteiten, ziekenhuisbesturen, zorgprofessionals, beleidsmakers, het ministerie, leveranciers, verzekeraars, afvalverwerkers, de industrie. Kortom, de hele keten.

Met zestig professionals die verschillende onderdelen van die keten vertegenwoordigen, vond 5 oktober 2022 de hackathon in het Utrecht Science Park plaats. Uit deze multidisciplinaire bijeenkomst kwamen verschillende adviezen voort over onder andere het tegengaan van verspilling van medicijnen en het zuiveren van vervuild water (‘groene farmacie’), het voorkomen van onnodige zorg en materiaalgebruik, keuzes in aanbestedingen, recyclegebruik (‘minder plastic’) en het investeren in mensen en middelen in verduurzaming (‘groener beleid’).

Sneeuwbaleffect
De adviezen zijn gebundeld in het rapport ‘Samen naar een circulair ziekenhuis’ dat eind 2022 uitkwam en praktische handvaten biedt om in actie te komen. Inclusief contactgegevens van de Hackathon-deelnemers die beschikbaar zijn om mee te denken en te helpen met losse initiatieven.

Karens: ‘We verwachten een sneeuwbaleffect te creëren.” Zo praat ze zelf binnenkort met radiotherapeuten en radiologen en sluit ze aan bij de bijeenkomst die het Utrecht Science Park organiseert met partners van de Gemeente Utrecht: hogeschool, universiteit, bedrijven, zorginstellingen. “Samen kun je echt belangrijke stappen zetten. Ik roep daarom iedereen op met het rapport in de hand in gesprek te gaan met collega’s van je eigen instelling.”

Delen