Colombia is er klaar voor

Ooit was het een van de gewelddadigste landen ter wereld. Vandaag staat Colombia aan de vooravond van een doorbraak als toeristische topbestemming.

Tekst: Pieter Van Maele | Beeld: Shutterstock

Tussen de rubensiaanse standbeelden van kunstenaar Fernando Botero op de naar hem genoemde Plaza Botero in hartje Medellín zit ik – al bijna acht jaar correspondent in Zuid-Amerika – tussen de verliefde koppeltjes, lachende studenten, moeders met kinderwagens en gepensioneerde mannen die onverstoorbaar de krant lezen. Straatventers leunen tegen hun kraampjes, ze verkopen roomijs en plaatselijke klassiekers als arepas (maïsbroodjes) of empanadas (gevulde deegsnacks). Op een terras iets verderop rennen obers heen en weer met de wereldberoemde Colombiaanse koffie.

Wie hier na enkele uren genoeg van heeft en de gezellige drukte van de op een na grootste stad van Colombia even achter zich wil laten, kan het Museo de Antioquia induiken, een van de oudste musea van het land met een indrukwekkende collectie lokale kunst. Ook in deze oase van rust eisen de werken van Botero de hoofdrol op: de beeldhouwer en schilder gaf zelfs de appels en bananen in zijn stillevens voluptueuze vormen. En wie even echt genoeg heeft van de stad, koopt voor luttele euro’s een kaartje voor de kabelbaan, waarvan de gondels de indrukwekkende bergflanken bedwingen die Medellín omarmen. De reis begint in metrostation Acevedo en eindigt honderden meters hogerop in Parque Arví, een natuurreservaat van zestienduizend hectare met maar liefst
80 kilometer aan uitgestippelde wandelpaden.

Stad van de eeuwige lente

Tot begin deze eeuw stond Colombia te boek als een van de gevaarlijkste landen ter wereld, een gevolg van de bloedige strijd tegen de drugskartels van onder anderen Pablo Escobar en de communistische guerrillastrijders van de FARC. Veel van die kartels zijn echter allang opgerold, en eind 2016 ondertekende de Colombiaanse regering een historisch vredesverdrag met de FARC-rebellen. Het moordcijfer bereikte in 2016 het laagste niveau in meer dan veertig jaar tijd.

Klik op de foto voor meer afbeeldingen

Al in 2013 werd Medellín – dankzij zijn hoogst aangename klimaat ook wel de ‘stad van de eeuwige lente’ genoemd – bekroond tot meest innovatieve stad ter wereld, en wel ten koste van New York. Niet dat er helemaal geen problemen meer zijn. Zo werden de Nederlandse journalist Derk Bolt en zijn cameraman afgelopen juni zes dagen gegijzeld door linkse guerrillastrijders. Die zijn echter bijna uitsluitend actief in afgelegen gebieden, diep verscholen in de jungle, waar toeristen normaal nooit zullen komen. Kortom, Colombia lijkt eindelijk klaar om de wereld te tonen hoe ontzettend gastvriendelijk en bovenal veelzijdig het eigenlijk is. Het is daarom zonde een bezoek aan dit Zuid-Amerikaanse land te beperken tot een enkele stad, want elke plek heeft zijn eigen karakter. Dat maakt Colombia meteen geschikt voor elk type reiziger. Binnenlandse vluchten zijn bovendien spotgoedkoop; vaak kan al voor enkele tientjes naar de andere kant van het land worden gevlogen.

Parelwitte stranden

Aan de Caribische kust van Colombia ligt de havenstad Cartagena, waarvan de wondermooie, historische binnenstad door de Verenigde Naties werd erkend als werelderfgoed. De eeuwenoude straatjes kunnen het best te voet bezocht worden. Hoogtepunten zijn het Palacio de la Inquisición (Paleis van de Inquisitie) en het zestiende-eeuwse fort Castillo San Felipe, nota bene ontworpen door een Nederlandse ingenieur. Wie hierna wil uitrusten onder een palmboom, kan naar de parelwitte stranden van het schiereiland Isla Barú, nog geen uurtje buiten Cartagena.

Wie het geluk heeft in Colombia te zijn tijdens het jaarlijkse carnavalsfeest, kan aan dezelfde kust, in de havenstad Barranquilla, het op een na grootste carnavalsfeest ter wereld meevieren – enkel dat van Rio de Janeiro in Brazilië is groter. De rest van het jaar heeft Barranquilla weinig te bieden, maar tijdens carnaval staat de stad vier dagen lang op zijn kop. Wie daarna nog energie heeft, kan tot laat in de nacht op vele plaatsen in de stad genieten van livemuziek.

Natuurlijk mag ook hoofdstad Bogotá niet ontbreken tijdens een rondreis door Colombia. Na de broeierig hete kust is het temperatuurverschil wel even slikken. Bogotá ligt op 2.640 meter, hoger dan menig skiresort, en het kwik zakt er ’s avonds tot onder de 10 graden. En toegegeven, na een bezoek aan Cartagena oogt het historische stadsdeel La Candelaria niet bijster indrukwekkend. Dat wordt echter ruimschoots goedgemaakt door blikvangers als El Museo del Oro, het goudmuseum. De geschiedenis van het land wordt er verteld aan de hand van het gele edelmetaal in alle denkbare vormen: van juwelen en wapens tot dodenmaskers. Het topstuk is de Balsa Muisca, een precolumbiaans artefact dat honderden jaren na te zijn geofferd in een grot in centraal-Colombia werd ontdekt, en sindsdien menigeen verbaast door zijn letterlijk oogverblindende schoonheid. Al zal iedereen die Colombia ontdekt, moeten toegeven dat dat laatste geldt voor het héle land.

KLM vliegt driemaal per week naar Bogotá en Cartagena; binnenlands vliegt Avianca naar alle uithoeken van het land. Kies bij online boeken van binnenlandse vluchten voor betaling in Colombiaanse peso’s; zo bespaart u tientallen euro’s. In Medellín is het openbaar vervoer prima; de infrastructuur in andere steden is beperkter. Taxi’s zijn goedkoop; neem wel uitsluitend de erkende gele. Colombia is aanzienlijk goedkoper dan Nederland; het wettelijk minimumsalaris bedraagt dan ook amper 250 euro per maand. Het zuiden ligt op de evenaar, seizoenen zijn er niet. Grote verschillen in temperatuur en neerslag komen vooral door grote hoogteverschillen. Het carnaval in Barranquilla vindt plaats in het laatste weekend voor Aswoensdag. Dankzij zijn nationale parken en 1900 vogelsoorten is Colombia eveneens aan een opmars bezig als bestemming voor ecotoerisme. Hotspots:
o.a. de besneeuwde bergtoppen van het Parque Nacional Natural El Cocuy en de watervallen van de Caño Cristales-rivier.

Lezersvoordeel

Djoser biedt in zijn programma een 14-daagse en een 21-daagse groepsrondreis langs de hoogtepunten van Colombia. U hoort meer over het koloniale verleden, ervaart de rijke flora en fauna, overnacht op een oude koffieboerderij en ziet in Bogotá en Medellín het moderne gezicht van dit Zuid-Amerikaanse land.

  • Prijs 14-daagse reis vanaf € 1.795,-; 21-daagse vanaf € 2.295,- p.p.
  • Inclusief o.a. vliegreis, overnachtingen, vervoer, diverse excursies en Nederlandssprekende reisbegeleiding. Lezers van Arts en Auto krijgen € 50,- korting p.p. bij boeking van deze groepsreizen (o.v.v. code AADJCOL18)
  • Meer (prijs)info en boekingen djoser.nl

 

Delen