Effecten van COVID-19

COVID-19 dwingt zorgprofessionals tot het uiterste in hun werk. Daarnaast orden sommigen zakelijk en/of privé ook nog eens geconfronteerd met de effecten van de pandemie. Voor hen houdt VvAA online een dossier met veelgestelde vragen en antwoorden bij. Een impressie.

Tekst: Martijn Reinink

Sinds het uitbreken van het virus, komen er dagelijks vragen van leden binnen bij de afdeling Juridisch Advies en Rechtsbijstand (JAR) van VvAA. Zo vragen werkgevers zich af of een medewerker die niet is besmet, maar wel (preventief) in quarantaine zit, recht heeft op loon. Juridisch adviseur Eva van Bavel geeft het antwoord: “Omdat de quarantaine door de overheid wordt opgelegd, heeft de werknemer recht op doorbetaling van loon.”

‘En als een werknemer thuis wil blijven uit angst voor besmetting?’

En als een werknemer thuis wil blijven uit angst voor besmetting? “Dan is dit niet voor rekening en risico van de werkgever en heeft de werknemer geen recht op loondoorbetaling.”

Daarnaast maken praktijkhouders zich zorgen over het afnemend aantal patiënten, terwijl medewerkers wel moeten worden doorbetaald. Van Bavel: “Omdat COVID-19 een buitengewone omstandigheid is, kunnen werkgevers werktijdverkorting en een ww-uitkering aanvragen voor hun personeel. Verder is het bijvoorbeeld mogelijk om bij de Belastingdienst uitstel van betaling aan te vragen. Dit kan voor inkomsten-, vennootschap-, omzet- en loonbelasting.”

Werknemers en zzp’ers

Ook werknemers en zzp’ers vragen VvAA om uitleg en raad. Kan een zzp’er bijvoorbeeld een beroep doen op zijn arbeidsongeschiktheidsverzekering wanneer hij thuis in quarantaine zit? “In geval van ziekte wel, maar als iemand om preventieve redenen in quarantaine moet blijven of een bepaald gebied niet mag verlaten, is er geen dekking.”

Ook zijn er zorgprofessionals die van hun werkgever niet naar het buitenland mogen afreizen. De reden hiervoor is dat er zoveel mogelijk gezonde werknemers beschikbaar moeten zijn. Logisch, maar wat als je daardoor een reeds betaalde vakantie moet annuleren? “Dat wordt niet gedekt door een annuleringsverzekering”, zegt juridisch adviseur Heiko van Es. “Het advies is om dan in overleg te gaan met de werkgever om gecompenseerd te worden voor de kosten die men heeft gemaakt.”

Hij verwijst daarbij naar het Burgerlijk Wetboek, waarin staat dat een werkgever weliswaar ‘om gewichtige redenen, na overleg met de werknemer, het vastgestelde tijdvak van de vakantie kan wijzigen’. Maar er staat óók dat schade als gevolg hiervan door de werkgever dient te worden vergoed. “Het is natuurlijk aan te bevelen dat werkgever en werknemer in deze bijzondere tijden goed overleggen.”

Voor het dossier met de meest actuele vragen en antwoorden rondom de effecten van COVID-19 : vvaa.nl

Delen