Culinair – Buiten eten

In deze rubriek geven collega’s met een passie voor koken bij toerbeurt een favoriet recept. Chantal Dankfort (30, aios anesthesiologie en foodblogger, foodbychantal.nl) maakt bij het koken graag gebruik van smaakmakers uit de Indische en Surinaamse keuken.

De zomer nadert. En dus denk ik, als het om eten gaat, weer aan frisse salades, lange zomeravonden met een goed glas wijn en natuurlijk de barbecue. Want niets zo lekker als een malse saté of zelfs een hele kip van de barbecue. Die laatste komt in de zomer geregeld bij ons op tafel.

Een van mijn favorieten is deze lekker spicy gekruide, gevlinderde kip met gember, rode peper en knoflook, subtiele smaken die je vooral in de Aziatische keuken terugvindt. En een ander voordeel: doordat deze kip ‘gevlinderd’ is, is hij binnen circa drie kwartier al gaar. Voor wie niet bekend is met vlinderen: op YouTube zijn tal van ‘how to’-filmpjes te vinden. Maar u kunt ook even aan uw poelier vragen de wervelkolom te verwijderen. En mócht er nog iets overblijven: de ‘leftovers’ doen het goed in soep, salade of wokgerecht.

Spicy gevlinderde kip

(voor 3-4-personen)

Ingrediënten

  • ½ geraspte chilipeper
  • 1 hele (biologische) kip van 1,5 kg
  • 1 theelepel grof zeezout (+ ½ theelepel extra om de kip voor het bakken mee te bestrooien)
  • 2 cm geraspte gember
  • 2 eetlepels heldere bloemenhoning
  • 2 eetlepels sesam- en olijfolie
  • 4 geperste knoflookteentjes
  • 4 takjes peterselie (fijngesneden)
  • sap + rasp van 1 sappige limoen

Bereiding
Maak de marinade door alle ingrediënten (behalve de kip) te mengen. Draai de kip op de borstzijde en snij/knip met een schaar of mes de wervelkolom eruit. Druk de kip plat. Schenk de marinade eroverheen en masseer deze in. Marineer minimaal 1 uur (maar liefst een hele nacht). Steek de barbecue aan (of verwarm de oven voor op 190 graden). Rooster de kip in circa 45 minuten op een gloeiendhete barbecue (begin op de velzijde en draai na 25 minuten om) of in circa 40-45 minuten in de oven.

De kip is gaar bij een kerntemperatuur van 70-72 graden of als het vocht (als u erin prikt) helder is. Serveer met aardappeltjes en een salade.

Wijntip Han Sjakes

Wat is gember toch mooi spul. Dat vinden er meer, want jaarlijks wordt wereldwijd 1,5 miljard kg van deze uitzonderlijk aromatische wortel geconsumeerd. De Canadese smaakonderzoeker François Chartier somt in zijn boek Taste Buds and Molecules twintig aromastoffen op die gember gemeen heeft met onder meer citrusfruit, bloemen, pepers, kamfer en wijn van gewürztraminer.

Bij spicy kruiden als gember denk ik ook snel aan de exotische trekjes van viognier en gewürztraminer. Vanwege zijn intensiteit twijfelde ik niet aan de Rhônewijn van viognier, aangevuld met clairette, roussanne, bourboulenc,  marsanne en grenache blanc – exotisch genoeg zo? Onvoorzien was de goede match met de doorgaans bescheiden pinot blanc.

Guigal, Côtes du Rhône Blanc 2015 Beroemd Rhônehuis. Lekker vettig,
boterzacht en boordevol smaak. Steenfruit, gember, kruidige bloemen (€ 9,99, Albert Heijn).

J. Meyer, Pinot Blanc 2015  Duitse pinot blanc met pit, bite, bitters, (steen)fruit en gezonde zuren (€ 3,99, o.a. Vomar, Coop, Plus, Dirk, Hoogvliet, Deen, Boni).

 

Delen