Culinair – Chorizo-geitenkaasquiche

In deze rubriek bespreken collega’s die een passie voor koken hebben bij toerbeurt een favoriet recept. Yuri Foreman (26) (basisarts/promovendus interne geneeskunde) heeft het ei (her)ontdekt.

 

Sinds een aantal maanden ontvang ik elke week een zestal eieren van een naaste collega. Zij heeft de familieboerderij van haar ouders geërfd en houdt sindsdien als hobby onder meer schapen, runderen en kippen. Voor de eieren is haar oudste tienerdochter verantwoordelijk. Zij zorgt ervoor dat er elke maandag weer een nieuw doosje eieren voor mij klaarstaat. Verser en diervriendelijker kun je het niet krijgen, toch?

Het leuke van deze wekelijkse bestelling is dat ik vaker en creatiever met ei ben gaan koken. Zo gaat er regelmatig een cake, brownie of hartige taart de oven in. Ook kwam ik tot dit recept voor een chorizo-geitenkaasquiche, voorgeproefd en goedgekeurd door mijn collega’s.

Het zogenaamde blind bakken is een belangrijke stap om te voorkomen dat de bodem zompig wordt. Ook het poffen van de paprika’s is van belang. Het geeft ze een rijkere smaak en zorgt ervoor dat ze vocht verliezen. Zo wordt de quiche niet te nat.

Ingrediënten

 • 200 gram chorizoworst
 • 200 gram zachte geitenkaas (schijfjes)
 • 150 ml (half)volle melk
 • 50 gram geraspte kaas (bijv. belegen)
 • 6 vellen bladerdeeg (diepvries)
 • 4 paprika’s (rood, geel en/of oranje)
 • 3 eieren
 • 1 el olijfolie
 • peper naar smaak

Benodigdheden

 • quichevorm (28 cm),
 • bak- en keukenpapier
 • aluminiumfolie
 • benodigdheden om blind te bakken

Bereiding

Pak de paprika’s in aluminiumfolie in en pof ze in de oven 70 minuten op 180 °C. Laat ondertussen het bladerdeeg ontdooien. Bedek de bodem van de quichevorm met een op maat gemaakt stuk bakpapier. Verdeel het ontdooide bladerdeeg over de quichevorm, zodat bodem en rand bedekt zijn. Prik daarna met een vork gaatjes in het deeg. Overdek het deeg met een vel bakpapier, vul de vorm met bijvoorbeeld (bak)bonen en duw het deeg goed aan. Bak de quiche 20 minuten ‘blind’ op 180°C; bak daarna 5 minuten alleen het deeg. Snijd ondertussen de chorizo in blokjes van 1×1 cm en bak ze met de olijfolie enkele minuten op halfhoog vuur. Laat de blokjes uitlekken op een vel keukenpapier. Verwijder kroontje, zaadlijsten en bij voorkeur het vel van de licht afgekoelde paprika’s. Snijd het vruchtvlees in dunne reepjes. Dep de reepjes goed droog met keukenpapier. Meng de melk, eieren en de helft van de kaas. Voeg flink wat peper toe en roer het goed door elkaar. Leg opeenvolgend de geitenkaasschijfjes, paprikareepjes en chorizoblokjes op de deegbodem en overgiet dit met het eimengsel. Strooi de resterende kaas eroverheen en bak de quiche in 30 minuten op 180°C goudbruin.

Wijntip Han Sjakes

Wit of rood? Er is nog meer keuze natuurlijk, zoals mousserend en rosé, maar dit is vaak de eerste vraag bij de wijnkeuze. De meest dominante kenmerken van deze quiche zijn de kaas, de chorizo én het gewicht, dat samen met het deeg en de eieren best wat aan de zware kant zou kunnen worden. Bij de (geiten)kaas zie ik eerder een witte wijn voor me, bij de chorizo een rode. Kracht bij kracht en fris bij fris, zo luidt een vuistregel in het wijn-spijsspel. Maar contrast is ook een optie. Enig tegenwicht in de vorm van frisheid en lichtheid leek mij in dit geval gewenst. Riesling staat garant voor een stevig verfrissende zuurgraad en ook de rode wijn van keuze heeft een opwekkende frisheid. Beide combinaties bleken perfect te zijn. Dus wit of rood? Kleur is smaakloos.

Calnite, Saint-Pourçain 2016 Zinderend kwieke wijn van gamay en pinot noir. Sappig en kruidig met vriendelijke Franse strengheid (Grapedistrict, € 12,99).

Puklavec & Friends, Riesling 2016  Zachte, volle, bitterzoetzure riesling uit Slovenië. Kruidig, pittig, smeuïg en boordevol smaak (Jumbo, € 6,99).

 

Delen