Culinair – Speculaasslof

In deze rubriek bespreken collega’s die koken als passie hebben bij toerbeurt een favoriet recept. Chantal Dankfort (30, aios anesthesiologie en foodblogger, foodbychantal.nl) neemt met deze taart alvast een voorschot op de winter.

De decembermaand is weer aangebroken, dé tijd van het jaar voor een terugblik, maar ook de tijd van pepernoten en speculaas. Ook het brainstormen voor het eten tijdens de feestdagen kan weer beginnen. En bij feest hoort uiteraard taart, daarom ben ik voor deze aflevering de keuken ingedoken om te experimenteren met typische winterkruiden. Deze taart is, al zeg ik het zelf, een genot op tafel!

Ik heb het amandelspijs in de taart een extraatje gegeven door het gebruik van pistachepasta. Deze nam ik ooit mee als souvenir uit Italië, maar hij is ook in Nederland te koop bij de delicatessenwinkel. Hetzelfde geldt voor de amarenakersen. En mocht u de pasta toch niet kunnen vinden: een klassieke amandelspijs is ook heerlijk.

Voor nu: een mooie laatste maand van het jaar gewenst en plezier met bakken!

Speculaasslof met pistache-amandelspijs en amarenakersen

Ingrediënten

Sloffendeeg

  • 175 gram bloem
  • 150 gram roomboter (op kamertemperatuur)
  • 145 gram witte basterdsuiker
  • 6 gram bakpoeder
  • 3 eetlepels speculaaskruiden
  • 1/4 ei

Vulling

  • 80 gram amandelmeel (of gemalen amandelen)
  • 80 gram (riet)suiker
  • 2 eetlepels pistachepasta
  • 1-2 theelepels water

Garnering

  • Slagroom en amarenakersen
Bereiding

Maak het spijs door alle genoemde ingrediënten te mengen, bij voorkeur in een keukenmachine, totdat het een samenhangende massa is. Doe dit in (vershoud)folie en leg weg in de koelkast. Verwarm de oven voor op 180ºC. Ik gebruik een heteluchtoven.

Doe voor het sloffendeeg alle ingrediënten in een kom en meng deze met de hand of met een keukenmachine tot een soepel (maar stevig) deeg. Vet de sloffenvorm in en leg deze op een – met bakpapier beklede – bakplaat. Geen sloffenvorm? Gebruik dan een kleine springvorm (15 cm) of een rechthoekig bakblik.

Schep het deeg in de vorm. Maak  met de bolle kant van een lepel een kleine groeve in het midden en leg hier het pistache-amandelspijs in. Bak in circa 25 minuten goudbruin en gaar. Laat de slof goed afkoelen en garneer met toefjes opgeklopte slagroom en amarenakersen.

Wijntip Han Sjakes

Engelsen hebben iets met zoete wijn. Madera, port en sherry danken hun bestaan aan ze. Talloze merken dragen hun namen: Graham’s port, Osborne sherry, Blandy’s madera. Hebben de Britten een sweet tooth of is het de brandy die ze vanaf 1678 halverwege de vergisting bij de portwijn deden? Zoete wijn vraagt om gezonde druiven met veel smaak en een goede zuurgraad. Mooie zoete wijn is dan ook nooit goedkoop. Als de wijn niet met alcohol wordt versterkt, dan wordt het fruit laat geoogst of ingedroogd. Vele wijnen rijpen langdurig op houten vaten. De genoemde drie krachtige wijnen zijn een veilige keuze, net zoals de machtig mooie match met de moscatel te voorzien was. De lichte brachetto is een onverwacht aangename verrassing, mede dankzij het verfrissende koolzuurprikkeltje. Wat een feest!

Cossetti, Brachetto d’Acqui Theo 2016  De lieflijk parelende, lichtzoete Italiaan verleidt met aardbeien, rozen en tafeldruiven, 5,5 procent (De Gouden Ton, € 14,50).

Moscatel Roxo de Sétubal Pioneiro 2013  Weldadige Portugees met vijgen, citrusschil, gember, oud meubelhout, witte chocola en noten, 17 procent (Les Généreux, € 16,70).

 

 

 

 

Delen