Culinair – Zomers desert

In deze rubriek geven collega’s die koken als passie hebben, bij toerbeurt een favoriet recept. Yuri Foreman (25 jaar, basisarts/promovendus interne geneeskunde) deelt een zomers nagerecht.

Koken is voor mij tot rust komen. Met muziek op de achtergrond mise en placen. Herhaaldelijk proeven of ingrediënten samenwerken. Een gerecht zo mooi mogelijk vormgeven. Het is bovenal een manier om creatief bezig te zijn.

Bij dit nagerecht komen deze aspecten uitgelezen bij elkaar. Het recept wordt gekenmerkt door een uitgebreide en precieze voorbereiding, resulterend in een visueel fraai en smakelijk dessert. Tip: vlekken op het glas zijn gemakkelijk weg te werken met een nat stukje keukenpapier.

Deze frambozentiramisu is een ideaal nagerecht voor in de warme zomermaanden. Luchtig, koel en fris. Zeer geschikt voor na een uitgebreide barbecue of als afsluiter van een Italiaans menu. Ook niet onbelangrijk, het is een absolute favoriet van mijn vriendin.

Frambozentiramisu

(Voor 4 personen)

Ingrediënten

  • 3 eierdooiers
  • 50 ml marsalawijn
  • 65 gram bitterkoekjes
  • 110 gram kristalsuiker (fijn)
  • 110 ml slagroom
  • 140 gram mascarpone
  • 200 gram frambozenconfituur
  • 250 gram frambozen
  • enkele takken verse munt
  • nougatinestrooisel
bereiding

Bewaar voor de garnering twaalf frambozen en vier munttopjes. Breng de frambozenconfituur met één eetlepel water langzaam aan de kook. Zet het vuur uit en voeg de resterende frambozen toe. Prak deze lichtjes. Snijd een achttal muntblaadjes zeer fijn en meng deze door de frambozencoulis. Laat de coulis op een koele plek afkoelen.

Verkruimel de bitterkoekjes en drenk de kruimels in de marsala. Klop de slagroom goed stijf. Meng de mascarpone, eierdooiers en suiker apart in een kom tot het een egaal geheel is. Roer eerst de slagroom en daarna de marsalakruimels erdoorheen. Zet het mengsel 1,5 uur in de koelkast om iets op te stijven. Ik serveer dit dessert altijd in langwerpige dunne glazen. Daarbij streef ik vier lagen van gelijke dikte na. Begin met een laagje coulis. Het is belangrijk om te voorkomen dat het marsalamengsel wegzakt in de coulis. Daarom laat ik het met behulp van een lepel, net boven de coulis, langs de wand van het glas zakken. Zet de glazen minstens één uur in de koelkast en maak daarna nog eens twee lagen. Bewaar het dessert in de koelkast.

Garneer met de losse frambozen, het munttopje en de nougatine.

Wijntip Han Sjakes

Tira mi su betekent letterlijk: trek me op. Met andere woorden: beur me op, troost me, maak me blij. Een perfecte naam voor comfort food. Bij het uitzoeken van een passende comfort drink, nam ik me voor ook marsala als optie te noemen. Wel zo handig als er toch een fles van in huis is gehaald, alleen voor een scheutje om de bitterkoekjes in te laten weken. Dat was echter een misrekening, marsala blijkt niet zoet genoeg voor deze suikerrijke tiramisu. De belangrijkste voorwaarde voor het combineren van wijn en dessert is dat het zoetgehalte van de wijn gewaagd is aan dat van het toetje. Een te groot verschil in het nadeel van de wijn is funest; hij wordt schraal en smaakloos. Troost u met de marsala (Pellegrino, Gall & Gall, € 8,99) bij een kaasplankje, amandelen of walnoten.

Weltevrede, Ouma se Wyn Oma’s uit Zuid-Afrika is verrukkelijk. ‘Met geure van heuning, lemoenskil en sitrusbloeisels’, 375 ml (betere wijnwinkels, € 10,50).

Lil’ Red Zoete, licht sprankelende, gearomatiseerde wijn (wijncocktail) uit Duitsland barstensvol rode vruchten, 7% alcohol (o.a. Mitra en Topslijter, € 4,99).

 

Delen