-
Volg ons ook via facebook
-
Laatste blogs
- Frank van Wijck: Genuanceerde tucht
- JanDiet Berendsen: Samenwerking
- Maarten Kok: PREM
- Frank van Wijck: Fundamentele keuzes
- Elyse Bouritius: ‘De vrouw van…’
- Ignace Schretlen: Kruistocht tegen ‘een glaasje’?
Tip de redactie
Heeft u een onderwerp dat wij in Arts en Auto kunnen opnemen? Of wilt u bijvoorbeeld bij ons bloggen? Neem dan contact met ons op!
Culinair – Zomers desert
In deze rubriek geven collega’s die koken als passie hebben, bij toerbeurt een favoriet recept. Yuri Foreman (25 jaar, basisarts/promovendus interne geneeskunde) deelt een zomers nagerecht.
Koken is voor mij tot rust komen. Met muziek op de achtergrond mise en placen. Herhaaldelijk proeven of ingrediënten samenwerken. Een gerecht zo mooi mogelijk vormgeven. Het is bovenal een manier om creatief bezig te zijn.
Deze frambozentiramisu is een ideaal nagerecht voor in de warme zomermaanden. Luchtig, koel en fris. Zeer geschikt voor na een uitgebreide barbecue of als afsluiter van een Italiaans menu. Ook niet onbelangrijk, het is een absolute favoriet van mijn vriendin.
Frambozentiramisu
(Voor 4 personen)
Bewaar voor de garnering twaalf frambozen en vier munttopjes. Breng de frambozenconfituur met één eetlepel water langzaam aan de kook. Zet het vuur uit en voeg de resterende frambozen toe. Prak deze lichtjes. Snijd een achttal muntblaadjes zeer fijn en meng deze door de frambozencoulis. Laat de coulis op een koele plek afkoelen.
Verkruimel de bitterkoekjes en drenk de kruimels in de marsala. Klop de slagroom goed stijf. Meng de mascarpone, eierdooiers en suiker apart in een kom tot het een egaal geheel is. Roer eerst de slagroom en daarna de marsalakruimels erdoorheen. Zet het mengsel 1,5 uur in de koelkast om iets op te stijven. Ik serveer dit dessert altijd in langwerpige dunne glazen. Daarbij streef ik vier lagen van gelijke dikte na. Begin met een laagje coulis. Het is belangrijk om te voorkomen dat het marsalamengsel wegzakt in de coulis. Daarom laat ik het met behulp van een lepel, net boven de coulis, langs de wand van het glas zakken. Zet de glazen minstens één uur in de koelkast en maak daarna nog eens twee lagen. Bewaar het dessert in de koelkast.
Garneer met de losse frambozen, het munttopje en de nougatine.
Wijntip Han Sjakes
Tira mi su betekent letterlijk: trek me op. Met andere woorden: beur me op, troost me, maak me blij. Een perfecte naam voor comfort food. Bij het uitzoeken van een passende comfort drink, nam ik me voor ook marsala als optie te noemen. Wel zo handig als er toch een fles van in huis is gehaald, alleen voor een scheutje om de bitterkoekjes in te laten weken. Dat was echter een misrekening, marsala blijkt niet zoet genoeg voor deze suikerrijke tiramisu. De belangrijkste voorwaarde voor het combineren van wijn en dessert is dat het zoetgehalte van de wijn gewaagd is aan dat van het toetje. Een te groot verschil in het nadeel van de wijn is funest; hij wordt schraal en smaakloos. Troost u met de marsala (Pellegrino, Gall & Gall, € 8,99) bij een kaasplankje, amandelen of walnoten.
Lil’ Red Zoete, licht sprankelende, gearomatiseerde wijn (wijncocktail) uit Duitsland barstensvol rode vruchten, 7% alcohol (o.a. Mitra en Topslijter, € 4,99).
Delen:
Gerelateerde artikelen:
Onderwerpen