Culinaire cultuur
De expositie Aan tafel! – een boekje open over eetcultuur toont allerlei boeken en tijdschriften over eten en koken. De tentoonstelling loopt van het ‘kookboek’ De volmaakte Hollandsche keuken-meid uit 1746 via Bakken en braden met Barbie uit 1966 tot Bakken met Menno van Menno de Koning (Heel Holland Bakt-winnaar in 2014).
Ook het Oorlogs-kookboek van A. Geurts ontbreekt niet, evenmin als Het nieuwe Haagse kookboek van F.M. Stoll en W.H. de Groot, dat al aan de 85ste druk toe is.
Onze kooktechnieken worden tegenwoordig vaak bepaald door modernisering en mechanisering. Daarnaast kent de Nederlandse culinaire cultuur veel buitenlandse invloeden. In de achttiende eeuw waren het Franse chefs die de rijke Hollanders inwijdden in de wereld vande haute cuisine en vanaf de negentiende eeuw deed de Indische keuken zijn intrede. Tegenwoordig koken we gerechten uit alle windstreken.
De tentoonstelling in het Haagse Museum Meermanno heeft ook de nodige kinderkookboeken in huis.