Dokter aan boord – Zero to hero

Na een oproep eerder dit jaar om over uw ervaringen als ‘Dokter aan boord’ te vertellen, stroomde de redactiemailbox van Arts en Auto vol. Van een extra tussenlanding tot een paracetamolletje, u maakt het allemaal mee. Dit is de bijdrage van Radioloog Rob van Beek. Klik hier voor andere vliegverhalen.

 

Foto-2-Van-de-Beek-(3)Ik was in 1994 op de terugreis vanuit Port Moresby in Australisch Papua Nieuw Guinea, na aldaar aan een enerverende autorally te hebben deelgenomen. In Hong Kong kwam vlak voor de start van vlucht CX289 van Cathay Pacific een melding/vraag via de intercom of er een dokter aan boord was. Ik twijfelde aanvankelijk of ik mij als praktiserend radioloog zou melden. Er spookte van alles door mijn hoofd wat de reden zou kunnen zijn van deze oproep terwijl het vliegtuig nog op de grond stond. Reanimatie, bevalling, verwonding? Zag al visioenen van een claim naderhand. Uiteindelijk mijzelf kenbaar gemaakt.

Ik werd vervolgens door een stewardess richting exit bij de cockpit gebracht. De deur stond open vreemd genoeg. Ik diende vervolgens een lange/hoge trap af te dalen, alwaar een chinees bewegingsloos op de grond lag. Keek  vandaar uit  weer op naar boven en zag een leeggelopen noodglijbaan aan/uit het vliegtuig hangen… Trok vervolgens de conclusie dat het slachtoffer van de trap moest zijn geblazen. Ik heb mij vervolgens over hem ontfermd en geconstateerd dat hij niet in shock en/of bewusteloos was. Door een taalbarrière was het lastig  communiceren. Hij kon wel ‘alles’ gebroken hebben? Rustig laten liggen dus! Al snel kwam er hulp middels een ambulance. Mijn taak zat erop.

dab02dOp de terugweg de trap op naar boven stond in de deuropening een ontvangstcomité van stewardessen te klappen, te buigen en te knippen. Ik werd met mijn twee meter overladen met bedankjes en aan de arm geleid naar boven naar de first class ruimte. Tijdens de lange vlucht van Hong Kong naar Europa werd ik met alle egards behandeld. Er ontbrak mij werkelijk niets. From Zero to Hero! Een maand later ontving ik vanuit Hong Kong nog een bedankbrief van de principal medical officer van Cathay Pacific.

Klik op de afbeelding om de brief te vergroten.

Delen