De apotheker-ambtenaar

De Telegraaf weet het zeker: de apothekers krijgen veel hogere kortingen dan ze aan de zorgverzekeraars doorgeven. De afgesproken korting van 5 procent bij groothandels en leveranciers is weliswaar al doorberekend in het tarief van de zorgverzekeraars. Maar buiten de zorgverzekeraars om geven die groothandels en leveranciers de apothekers veel meer korting dan die 5 procent, en dat leidt tot een zwartgeldcircuit van 240 miljoen euro per jaar.

Niet waar, zeggen de apothekers. We leggen juist toe op de kostenvergoeding voor medicatie van onze klanten. Maar dit argument geldt niet om de bewering van De Telegraaf te weerleggen. Dat ze geld toeleggen, komt omdat ze hun patiënten duurdere geneesmiddelen blijven verstrekken dan op grond van het preferentiebeleid afgesproken is. Over de vraag hoeveel korting ze van de groothandels en leveranciers krijgen, zegt dit niets.

Hoe dan ook, het welles/nietes over de kortingen gaat dus gewoon door. Een interessante oplossing om voor eens en voor altijd een einde te maken aan deze discussie hoorde ik recent van Henk van Gerven (SP), die ik interviewde voor FarmaMagazine. Zijn voorstel is de zorg van de distributie te scheiden. Met andere woorden: laat de apotheker in dit opzicht meer optreden als een ambtenaar, zoals in Denemarken het geval is. Laat hem eventueel gerust zelf de voorraadhouding van geneesmiddelen voor de eigen apotheek regelen, maar zorg dat de prijs van die geneesmiddelen elders – buiten hem om – uitonderhandeld is. Het is inderdaad iets om over na te denken.

Delen