De baby en het badwater
Het experiment vrije tarieven in de mondzorg lijkt een snelle ondergang tegemoet te gaan nu zich een Kamermeerderheid aftekent voor onmiddellijke stopzetting ervan. PvdA, SP, GroenLinks en PVV nemen geen genoegen met de stellingname van Edith Schippers (VWS) dat de kwaliteit van de mondzorg sinds de start van het experiment écht gestegen is en dat de aanbieders nog tot eind dit jaar de tijd moeten krijgen om hun prijzen te matigen.
Wat ging er mis? De naderende verkiezingen spelen zeker een rol. De hele discussie rondom het experiment draagt het stempel van ‘de patiënt is de dupe’ en dat is electoraal interessant. Wat ook meespeelde, was het feit dat een aantal tandartsen de geboden vrijheid gebruikte om de prijzen fors te verhogen, met als argument dat dit slechts compensatie was voor de al jarenlang tekortschietende prijsindexering. De door de Nederlandse Zorgautoriteit geconstateerde tariefsverhoging laat zich moeilijk weerleggen. Tot slot zijn er waarschijnlijk gewoon niet voldoende tandartsen om het experiment een reële kans van slagen te geven.
Politiek klinkt nu van linkerzijde de oproep het afkappen van het experiment te gebruiken om de marktwerking in de zorg maar meteen helemaal de nek om te draaien. Maar dat is onzin. De akkoorden die Schippers heeft gesloten met de ziekenhuizen, de medisch specialisten, de GGz en de huisartsen laten zien dat grote delen van het zorgveld enorm in beweging zijn. De reden is simpel: in de meeste zorgdomeinen is wél sprake van genoeg aanbieders om hen en masse ertoe aan te zetten te dingen naar de gunsten van de cliënt.
9 reacties
Graag zou ik je willen attenderen op een onderzoek door Famed en de universiteit van Maastricht. Hierin zijn de vektisresultaten als onderdeel meegenomen. Via de site van Famed op de nieuwspagina zijn de conclusies van het onderzoek weergegeven. Enige nuancering is nl wel gewenst. Als alle journalisten elkaar gaan napraten zal het moeilijk worden om de publieke opinie en de 2e kamer te overtuigen van het huidige systeem. Door de marktwerking en verschillen binnen de tandartspraktijken is het onmogelijk om allemaal dezelfde tarieven te hanteren. (kwaliteit, aandacht voor de patiënt, specialisatie, geavanceerders apparatuur, etc) Het is belangrijk dat het expiriment zijn kans krijgt en alle onrust door belanghebbende tegenstanders het publiek niet blijven misleiden. Eerlijke en objectieve verslaglegging door Frank is daarbij heel belangrijk.
Erik EDM Tandartsen
27 juni 2012 / 12:36Het onderzoek van Fa-med over de prijzen in de mondzorg gedurende de eerste drie maanden van 2012 is mij bekend. Ik interviewde daarover al eerder directeur Henk de Jong voor het vakblad Dentz. Hij plaatste in dat interview een paar kanttekeningen waarmee wel rekening moet worden gehouden. Ten eerste de kanttekening dat behandelingen die pas in 2012 zijn afgerond maar al in 2011 zijn gestart, natuurlijk nog tegen het tarief van 2011 moeten worden afgerond. Ten tweede dat een aanbieder die een bepaalde behandeling niet aanbiedt deze behandeling probleemloos tegen een concurrerend tarief in zijn tarieflijst kan opnemen. En ten derde sprak hij de aanname uit dat veel aanbieders in januari waarschijnlijk hun tarieven voor de duur van twee of drie maanden vaststelden en daarna zouden aanpassen.
Zo is op meerdere fronten nuancering mogelijk. De NMT stelt in haar verweer tegen het Vektis onderzoek bijvoorbeeld dat het tarief voor een bepaalde behandeling wel kan zijn gestegen, maar dat die prestatie tot nu toe in 2012 minder wordt berekend dan in 2011. Hoewel dan theoretisch sprake is van een tariefstijging, is er toch een neutrale kostenontwikkeling, concludeert de NMT hieruit. Is dat een terechte conclusie? De kosten van die behandeling zijn immers wel gestegen. Alleen hebben minder mensen die behandeling ondergaan. Met andere woorden: de omzet van de tandarts is niet gestegen, maar hij rekent wel een hogere prijs voor die behandeling. Het Vektis onderzoek ging echter niet over volumeontwikkeling, maar over kostenontwikkeling.
En tot slot: in het nieuwsbericht dat Fa-med eerder deze week op haar website plaatste, lezen we: “Nadere details over de eerste kwartaalupdate worden eind april bekendgemaakt”. Realiseer je dus wel dat je een oud persbericht leest dat als nieuws op de site staat.
Frank van Wijck
27 juni 2012 / 12:57Wat is er mis met het feit dat het persbericht handelt over het eerste kwartaal? Het onderzoek van de NZa gaat ook alleen over het eerste kwartaal. Alleen wordt er bij de NZa alleen gekeken naar 36 prestaties en Maastricht bekijkt alle prestaties (4 miljoen prestaties van 2,6 miljoen mondzorgdeclaraties).
Ook Mensis geeft aan dat er geen sprake is van een stijging het afgelopen half jaar.
Al met al op z’n minst reden om meer onderzoek te doen in plaats van gelijk de stekker eruit trekken.
Ook de mogelijkheid om door middel van innovatie spaarzamer om te gaan met middelen (tanden, kiezen en geld) wordt door het stoppen van het experiment in gevaar gebracht. zie ook:
http://www.gezondtotaal.nl/expert/artikel/2012/06/26/375/Tandartskosten++kwestie+van+kiezen+voor+kwaliteit+en+innovatie
Aart Visser
27 juni 2012 / 16:54Innovatie om spaarzamer om te gaan met tanden, kiezen en geld moet toch los van een eventueel experiment altijd het uitgangspunt zijn van een beroepsgroep die handelt in het belang van de patiënt? Sterker nog: het kan een goed uitgangspunt zijn voor contractering met zorgverzekeraars. Kijk maar naar de fysiotherapeuten: de standaard vergoeding krijgen als je standaardbehandeling biedt en een hogere vergoeding als je je specialiseert en dus extra zorg biedt met meerwaarde voor de patiënt.
Frank van Wijck
27 juni 2012 / 17:05Natuurlijk moet dat het uitgangspunt zijn. Het probleem met het oude systeem was dat het niet declarabel was. Het gebruik van de microscoop was alleen declarabel bij kanaalbehandelingen en niet bij restauraties (economisch delict). Wat niet declarabel is, is ook niet onderhandelbaar. De vrijeprijsvorming biedt daarvoor wel mogelijkheden. Voor een voorbeeld van zo’n behandeling zie: http://tandartsvisser.net/Tandartsvisser/Microscoop.html
Aart Visser
27 juni 2012 / 17:57Contractering biedt toch ook mogelijkheden daarvoor?
Frank van Wijck
27 juni 2012 / 17:59Helaas, in het oude systeem was dat niet mogelijk. Duidelijk omschreven in de aanvullingslijst van het UPT mocht de microscoop alleen gedeclareerd worden bij kanaalbehandelingen. Ziedaar de innovatieve rem van het UPT systeem.
Aart Visser
27 juni 2012 / 18:06Het bewuste onderzoek is gisteren gepubliceerd
Erik EDM Tandartsen
27 juni 2012 / 18:39Een nieuwe nuancering komt vandaag van zorgkiezer.nl. De tandartstarieven stijgen in het tweede kwartaal van dit jaar met gemiddeld twaalf procent ten opzichte van 2011, concludeert het uit onderzoek in ruim 3.000 tandartspraktijken, maar tegelijkertijd lijkt ook de marktwerking op gang te komen. Veel dure tandartsen verlagen hun tarieven en consumenten beginnen te shoppen. Het is te hopen dat deze nuance zich vertaalt naar het Kamerdebat over het al dan niet voortzetten van het experiment vrije tarieven in de mondzorg.
Frank van Wijck
28 juni 2012 / 11:55