De burger wordt wakker
Nederlanders willen volgend jaar minder vaak naar de dokter. Een kwart van de respondenten op een peiling van RTL Nieuws zegt in 2012 te willen besparen op zorgkosten. De helft van hen zal minder vaak naar de huisarts of de psycholoog gaan, meer dan 60 procent zegt de fysiotherapeut niet meer te zullen bezoeken. En 16,9 procent overweegt voor de aanvullende verzekering over te stappen naar een ander pakket met minder dekking. Het wordt ze te duur allemaal.
Het goede nieuws is dat mensen dus beginnen na te denken over hun zorgconsumptie. Ze hebben het voornemen niet meer voor ieder wissewasje naar de dokter te gaan. In veel gevallen kan dat ook best, want mensen hebben een groot zelfherstellend vermogen en veel klachten gaan vanzelf weer over. Bovendien is het goed dat mensen beginnen te beseffen hoeveel de gezondheidszorg eigenlijk kost. De problemen die door de kostenontwikkeling in de gezondheidszorg aan het ontstaan zijn, zijn ‘geen klein bier meer’, zei minister Edith Schippers (VWS) vorige week tijdens een bijeenkomst van Zorgverzekeraars Nederland.
Punt van aandacht is wel dat ruim 50 procent zegt ook minder vaak naar de tandarts te gaan. Tandproblemen gaan weliswaar ook vanzelf weg, maar dan is de tand eveneens verdwenen. Het is dus te hopen dat het experiment vrije tarieven in de mondzorg gaat opleveren wat de minister beoogt. Maar de eerste tandarts die zegt in de krant te gaan adverteren met ‘knip deze bon uit voor een gratis consult’ moet ik nog tegenkomen.