De huisarts specialist

Dat huisartsen patiënten zo nodig verwijzen naar een medisch specialist is gebruikelijk, maar dat ze verwijzen naar elkaar is bepaald geen gemeengoed. Toch is dit precies wat de ruim twintig Scheveningse huisartsen van het samenwerkingsverband Scheveningen 2017 nu wél gaan doen. De huisarts mag dan een generalist zijn – iemand die van alle facetten van de zorg voldoende weet om een patiënt in de meeste gevallen níet te hoeven verwijzen naar een medisch specialist – maar dit betekent natuurlijk nog niet dat hij van alles alles kan weten.

Logisch dus dat de Scheveningse huisartsen nu de handen ineenslaan. Het gevolg kan zijn dat de patiënt bij het bezoek aan zijn huisarts te horen kan krijgen: ‘Ik stel voor dat u naar mijn collega gaat, want die weet veel meer over uw gezondheidsklacht dan ik’. En dat is echt een nieuw geluid. De vraag is hoe patiënten hierop gaan reageren. Ik verwacht dat er patiënten zullen zijn die de meerwaarde van deze boodschap snel erkennen, maar ook patiënten die zullen tegensputteren en zeggen: ‘Ja maar u bent toch mijn huisarts, ik wil helemaal niet naar een andere’.

Hoe zullen patiënten reageren op een huisarts die hen naar een collega-huisarts verwijst?

Huisarts Ellemieke Boogaart heeft gelijk als ze stelt dat de kennisuitwisseling de patiënt ten goede zal komen omdat iedere huisarts zijn eigen specialisaties heeft. Maar patiënten zijn heel erg gewend één huisarts te hebben, dus dit is een verhaal dat goed aan ze ‘verkocht’ moet worden.

Ook is afwachten hoe andere huisartsen op dit initiatief zullen reageren. Zien zij het als een geïsoleerde oplossing, die past bij Scheveningen omdat daar nog veel kleine praktijken zijn met één of twee huisartsen? Of zien ze het als de aankondiging van een ontwikkeling die het huisartsenvak op grotere schaal gaan veranderen?

Delen