De maat is vol

Maarten Kok
Maarten Kok is geriatriefysiotherapeut en gespecialiseerd in neurorevalidatie. Praktijkeigenaar op 2 locaties in een middelgrote gemeente. Zorgverlener van 'de vloer'. Geïnteresseerd in de ouder wordende mens. Lees alle artikelen van Maarten Kok

De maat is vol, de emmer is overgelopen, die laatste druppel, die laatste. Veel was er ook niet meer nodig om alle fysiotherapeuten in actie te krijgen. In actie tegen absurd beleid van de zorgverzekeraar. In actie tegen de macht en het misbruik ervan. In actie tegen de lage tarieven, in actie tegen alle eisen gesteld om, Hossana, een contract te mogen afsluiten. Tekenen bij het kruisje, as usual.

Een kentering, een verandering van denken, een samen sterk idee. Zorgverzekeraar VGZ heeft de strijd ontketend. Een foute publieke campagne rond de behandeling van rugklachten. Van allerlei suggesties. In diskrediet brengen van het professioneel handelen van de niet tot de geselecteerde VGZ groep behorende fysiotherapeuten. Onterechte aannames.

Fysiotherapeuten staan op, slaan terug

Het Genootschap voor fysiotherapeuten heeft gereageerd met een ultimatum. De toon is gezet. De stok is gevonden, en het lijkt of men geslagen wordt met de eigen stok. Fysiotherapeuten staan op, slaan terug. Social media explodeert en dagelijks sluiten zich meer mensen aan. Terechte bezwaren die al jaren leven.

Jammer. Samen met de zorgverzekeraar zou het zo veel aardiger zijn. Respect, vertrouwen. Waardering, samen optrekken in het voordeel van de verzekerde, onze cliënt. Nu trekt een verenigd fysiotherapeutenleger door de social-mediavelden. Van ganser harte hoop ik dat we elkaar vinden op de punten waar we zo verschillen.

Het zorglandschap is veranderd, en blijft veranderen. Is de zorgverzekeraar stil blijven staan? Juist nu is samen sterk de manier om optimale zorg te verlenen, de fysiotherapeut voorop. Waardeer dat!!  Na de hete zomer lijkt de herfst nog heter te worden…

2 Reacties Reageer zelf

 1. E. Schoenmakers
  Geplaatst op 31 juli 2018 om 20:59 | Permalink

  Sterkte, therapeuten.

  Inderdaad, de wal zal het schip keren, linksom of rechtsom.

  ( Overigens ook petje af, well done, voor de reputatiemanagers van VGZ, die voor tussen de 4000 en 6000 euro per maand niets toevoegen aan de zorg) .

 2. Henk Jansen
  Geplaatst op 1 augustus 2018 om 10:07 | Permalink

  Hallo Maarten,
  Dank je voor jou blog. Je beschrijft op een correcte wijze de situatie in het werkveld en ja het zou beter zijn om in gezamenlijkheid het beleid en contract te betalen. Helaas zijn na meer dan 10 jaar eenzijdige dictaten van de zv de collega s het zat. Dit tonen ze door zich te verenigen in de aktiegroep…… dit zou voldoende aanleiding moeten zijn voor de zv om hun beleid bij te stellen. Maar zelfs op adm lasten verlichting maakt men geen stappen om maar over herijken van het zeer ontoereikende tarief nog maar te zwijgen. De beroepsgroep heeft haar grenzen aangegeven en schreeuwt ze uit…,. Nu afwachten hoe geluidsdicht de bestuurlijke tuimtes bij de zorgverzekeraard zijn