De schijn tegen

De Amerikanen noemen het the million dollar spit in the ocean. Als je in zaken zit en het gaat je financieel niet voor de wind, dan geef je een feest voor duizend mensen in Miami met champagne en mooie meiden, om te laten zien hoe goed het met je gaat. En als je daar één voor één met alle potentiële investeerders die je hebt uitgenodigd over koetjes en kalfjes staat te kletsen, zeg je langs je neus weg: “Ik ben trouwens met iets heel leuks bezig, maar daar hebben we het nog wel eens over.” En dan staan ze de volgende dag allemaal in de rij om te investeren in je plannetje.

De ziekenhuizen waarvan het AD bekendmaakte dat ze in financieel zwaar weer verkeren – Bernhoven, Maasziekenhuis Pantein en Orbis MC – hebben deze kans niet meer. BDO Accountants heeft op basis van doorberekeningen al geconcludeerd dat ze in financiële problemen verkeren, en daarmee lopen ze met hun weerwoord per definitie achter de feiten aan. Hun verweer is ook niet heel sterk helaas. Bernhoven zegt de randvoorwaarden te hebben geschapen om een financieel gezonde toekomst te garanderen. Dit laat zich lezen als: op dit moment staan we er financieel niet goed voor, maar we werken eraan. Orbis zegt de komende jaren te streven naar het schrijven van zwarte cijfers. Met andere woorden: we staan rood. En het Maasziekenhuis heeft het over “onbegrijpelijke conclusies waardoor een onjuist beeld ontstaat”, maar blijft in zijn weerwoord erg aan de oppervlakte.

De reacties zijn begrijpelijk. De negatieve berichtgeving over Ruwaard van Putten heeft de afgelopen maanden tot een afnemende patiëntenstroom geleid. Dit gunt geen enkele zorgaanbieder zichzelf. Maar de zorgaanbieder die het beter wil doen, moet hieruit wel een les trekken over zijn communicatie.

Delen