De smaak van Florence

Het is onmogelijk om het met elkaar eens te worden over welke Italiaanse stad de mooiste of leukste is. Smaken verschillen, maar in Florence kun je wel uit alle smaken kiezen.

Tekst: Irene de Bruijne | Beeld: Shutterstock

Florence, in het Italiaans Firenze, is niet zo heel groot en heeft geen metro’s of trams. Je kan er een fiets huren of de bus nemen, maar eigenlijk is dat niet nodig. Tenzij je in een buitenwijk verblijft, kun je de hoofdstad van Toscane prima te voet verkennen. Het is bijna onmogelijk, maar wie de weg kwijtraakt, kan zich altijd oriënteren aan de hand van de rivier de Arno of de niet te missen Duomo. Vanaf de klokkentoren van die kathedraal heb je een mooi uitzicht op de stad. Je kunt hem voor 18 euro beklimmen. Althans: in het voor- en naseizoen; in het hoogseizoen staan er ellenlange rijen.

De Duomo is een van de vele bekende bezienswaardigheden waarom Florence zo beroemd en jaarlijks zo veel bezoekers trekt. Maar ondanks de vele toeristen heeft de stad die typisch Italiaanse sfeer weten te bewaren. Het leven speelt zich af op straat, behalve op de momenten dat het daarvoor, hartje zomer, te heet is. Als het even kan, zit men vanaf de aperitivo op terrasjes en pleinen. De sfeer is ontspannen en gezellig. Iedereen kletst met elkaar en je voelt je snel welkom.

Voor het avondeten haal je op de hoek een biertje en een ‘pizza to go’ bij Gusta Pizza

Het leukste plein van de stad is zonder twijfel Piazza Santo Spirito. Hieromheen vind je een aantal fijne cafés, zoals Volume, lokaal uitgesproken als voo-luu-mé. Bij je Aperol Spritz krijg je een aperitivo-plateau met de lekkerste Italiaanse hapjes. Voor het avondeten haal je op de hoek een biertje en een ‘pizza to go’ bij Gusta Pizza. Daar kan de Nederlandse afhaalpizza niet tegenop. Zoek een plekje op de kerktrappen aan het plein en het mensenkijken kan beginnen. Veel leuker dan de typisch Italiaanse clubs waarvoor je veel entree betaalt en het vaak vooral donker is.

Klik op de afbeelding voor meer foto’s

Must do’s

  • Roei onder de Ponte Vecchio door met een huurroeiboot
  • Bekijk de Duomo eens vanaf de Oblate bibliotheek
  • Haal wit chocoladeijs met pistachesaus bij La Carraia
  • Maak analoogfoto’s in een van de vele vintage-achtige fotohokjes
  • Schuif aan een lange tafel aan bij Trattoria Sabatino, nét buiten de drukke stratenen super goedkoop

Je kunt natuurlijk ook iets anders eten dan pizza en dat hoeft helemaal niet duurder te zijn. Florence is de hemel voor foodies. Ontbijten doen de locals niet, dus ga als een echte Italiaan naar een cafeetje om de hoek van je hotel of appartement. Bestel uno cappuccino (vóór 12 uur ’s middags mag het nog!) en een zoet broodje, zoals een cornetto, een soort croissant met room- of chocoladevulling.

Neem als lunch een bord pasta met een glas wijn. Het zal wel niet, maar mocht je daarna alweer trek krijgen, dan is een broodje porchetta een goed idee. Het lekkerste broodje van de stad eet je mét stracciatella (niet het ijs, maar de kaas) en haal je bij broodjeszaak Vinarno, vlak bij de Ponte alla Carraia. Klim met je broodje op de muur langs de rivier voor een fijne lunchspot.

Het is een publiek geheim, want officieel zijn ze niet open

Voor wie aan het eind van een heerlijk lange dag, voor het slapengaan, nog een late night snack wil, zijn er de midnight bakeries. Waar je in Nederland na het stappen alleen nog een vette snack als shoarma of kapsalon kan halen, biedt Florence de nachtbrakers een andere optie. Verschillende bakkerijen openen ’s nachts letterlijk hun achterdeur. Het is een publiek geheim, want officieel zijn ze niet open. Je moet het dus wel even weten en er moet worden gefluisterd. De midnight secret bakeries verkopen voor een euro een pizzapunt of een zoet broodje. Met een (opnieuw) gevulde maag slenter je over een van de verlichte bruggen terug naar je verblijf om tot de conclusie te komen dat Florence in ieder geval een stad is waar je wilt terugkomen, want Firenze smaakt naar meer.

Praktische info

Met Vueling heb je een one way vlucht naar Florence vanaf 35 euro, maar ook KLM vliegt op de hoofdstad van Toscane. De taxi van het vliegveld naar het centrum heeft een vaste prijs van 25 euro en je bent er in 20 minuten. Ga voor een hotel of Airbnb naar de zuidoever van de Arno. Het is hier wat relaxter. De locals wonen er en je hoeft alleen maar een van de bruggen over te steken en je bent in het historische centrum. Vanuit Florence kun je diverse excursies boeken naar het dichtbijgelegen Siena, Luca of Pisa.

Delen