De toekomst is data

“Dit is wat Nederland nodig heeft”, stelde ziekenhuisbestuurder Maurice van den Bosch (OLVG) gisteren op Twitter in reactie op het bericht dat ziekenhuizen IC-data met elkaar gaan delen. En inderdaad, het is waardevol nieuws. Het stelt intensivisten in staat om data over hun patiënten niet alleen te vergelijken met patiënten die ze eerder zelf behandelden, maar met veel meer patiëntdata. Zo kunnen de intensivisten gericht hun kennis verrijken om hun zorg beter te maken.

De toevoeging die Van den Bosch achter de komma in het vervolg van zijn tweet deed, is een doordenkertje: “Delen van data tussen ziekenhuizen om zorg beter en efficiënter te maken, in dit geval de IC-zorg”. Inderdaad, in dit geval gaat het om de IC-zorg, maar de mogelijkheden reiken zo veel verder dan dat. Werken met data is immers voor alle domeinen van de zorg een potentiële goudmijn.

‘Gebruik van algoritmes en artificial intelligence in de zorg is onmiskenbaar de toekomst’

Vraag bijvoorbeeld maar eens aan Susanne Baars wat de waarde ervan kan zijn voor de behandeling van zeldzame ziekten. Of denk aan de toepassing van artificial intelligence om bij mensen met Alzheimer de cognitieve achteruitgang te voorspellen. Ook in de ouderenzorg biedt het gebruik van data interessante mogelijkheden. Intensivist Paul Elbers (Amsterdam UMC) noemde de beslissing om IC-data te gaan delen afgelopen woensdag bij Op1 ‘fenomenaal belangrijk’. Terecht. Maar wel fenomenaal belangrijk dus voor veel meer dan dit ene doel alleen. Gebruik van algoritmes en artificial intelligence is nog volop in ontwikkeling in de zorg en wordt door sceptici met argusogen bekeken, maar het is onmiskenbaar de toekomst.

Delen