De verborgen kant van Ibiza

Mijn kajak dobbert tussen de rotsen. Af en toe spettert er water over de boeg. In het kristalheldere water zwemmen de vissen om me heen. En ik kan de zandkorrels op de bodem tellen. Rust en schoonheid op Ibiza. Het bestaat.

Tekst: Hans Avontuur | Beeld: Shutterstock

Na aankomst op het vliegveld schreeuwen grote billboards om aandacht. Clubs en beach bars beloven eindeloze nachten met beroemde dj’s. En die reclame voor party’s en sensations gaat maar door. Niet erg bemoedigend voor wie juist de andere kant van Ibiza wil ontdekken. En bestaat die eigenlijk wel? Passen twee zulke verschillende werelden op zo’n klein eiland?  Onderzoek vooraf heeft geleerd dat ik weg moet blijven uit het zuidoosten van het eiland. Daar ligt het epicentrum van zien en gezien worden, een tafeltje veroveren bij de nieuwste hotspot en nachten doorhalen. Ook Ibiza Stad sla ik over, hoewel de oude wijk zeker sfeer en charme heeft.

Stuk voor stuk paradijsjes

Op de route naar de andere kant daalt er al snel een zekere rust over het eiland. De weg wordt smaller, er is minder verkeer, ik zie minder huizen en een zandpad voert naar een fantastische rotsformatie met uitzicht. Iets verderop voeren wandelpaden naar het uitkijkpunt Es Vedrà. Geliefd bij zonsondergang, maar in de ochtend is er slechts een handvol mensen.

De kust aan deze kant van Ibiza is prachtig. Met tussen de rotsen af en toe kleine, verstopte baaien met namen als Cala Carbó, Cala Vadella en Cala Codolar. Stuk voor stuk paradijsjes met bomen, een streepje zand en een azuurblauwe zee. Buiten het hoogseizoen is het er meestal rustig. Zo ook bij Cala Salada, dat me een plekje in de schaduw biedt en een lunch met verse vis. Of ik er een glas wijn van het eiland bij wil? Uitkijkend over het kabbelende water moet ik mezelf eraan herinneren dat dit toch echt Ibiza is, eiland van dj’s, beroemdheden en feestvierders.

Klik op de afbeelding voor meer foto’s

Een weg die hier over de kliffenkust verder gaat, is er niet. De route door het binnenland is van een andere, maar net zo grote schoonheid. Ik passeer roestbruine akkers, olijfboomgaarden, cipressen en pijnbomen. En de eerste wijnvelden, want Ibiza begint langzaam maar zeker naam te maken als producent van uitstekende wijnen, die profiteren van de combinatie zon en zeelucht. Bij Bodegas Can Rich, een biologische wijngaard waar men in de jaren negentig begon met het verbouwen van druiven, doe ik een proeverij en kies mijn favoriet: de Roble, een ecologische rode wijn van Tempranillo en Merlot. Can Rich maakt ondertussen ook ander lekkers, zoals een extra virgine olijfolie, zeezout en likeur. Allemaal van het eiland zelf.

Rijdend door het hart van Ibiza lijkt de stad ver weg. Hemelsbreed is dat niet het geval, maar het voelt wel zo. En dat is altijd zo geweest. Ook vroeger, ver voor de komst van het toerisme.Je had de boeren en de mensen die in de stad woonden, in La Vila. Een eigen naam had de plaats niet eens, want er was maar één stad.

Tussen beide gaapte een enorm gat; stedelingen beschouwden de boeren als ongemanierde barbaren voor wie je moest oppassen en de boeren vonden de stedelingen op hun beurt een stelletje niksnutten en profiteurs die het belastinggeld opmaakten. Deze tweespalt zorgde ervoor dat de boeren hun eigen leven leefden en zo veel mogelijk zelfvoorzienend wilden zijn. Van de stad hoefde je immers niets te verwachten.

Rijdend door het hart van Ibiza lijkt de stad ver weg

Dat ouderwetse boeren bestaat niet meer. Veel boerderijen en landgoederen – finca’s – zijn verbouwd tot mooie vakantie-oases. Soms voor privégebruik, soms als boutiquehotel. In veel gevallen staan ze op plekken midden in de natuur. Er is rust, comfort, charme en bij de meeste adressen kun je uitzonderlijk goed eten met producten van het land.

Can Curreu nabij het in het noorden gelegen dorpje San Carlos was in 1997 een van de eerste finca’s die aan agrotoerisme deed. De meer dan tweehonderd jaar oude boerderij is uitgegroeid tot een stijlvol, intiem resort voor rustzoekers, met zelfs een eigen spa. Andere volgden, zoals Can Gall, The Giri en La Granja. In de laatste wordt nog altijd geboerd, maar dan wel biologisch.

Ongestoord dwalen

Ik voel me thuis in het noorden. Tussen de amandelbomen, de vijgen en de kurkeiken. Tussen de akkers met hun waterkanalen. In de dorpen met hun eenvoudige, rechte witte huizen. Met een café solo bij een barretje. Aan deze kant van het eiland ruist de wind en hoor je vogels en cicaden in plaats van muziek met 125 beats per seconde.

In slechts een paar dagen masseert Ibiza de stress uit mijn lichaam

Op de rustige stranden zie ik hippies, jonge gezinnen en verliefde stelletjes. Ik waag me er zelfs aan de piratengrotten van Can Marça. De gevreesde toeristenbussen blijven er gelukkig weg en ik kan ongestoord door gangen en holen dwalen. Ook de populaire hippiemarkt van Las Dalias is een positieve verrassing. Er hangt een heerlijk ontspannen sfeer.

In slechts een paar dagen masseert Ibiza de stress uit mijn lichaam. De sfeer is weldadig. Ook voor de geest. Grote bezienswaardigheden ontbreken. En dat is misschien wel goed. Zo heb je nooit het gevoel dat je nog iets moet doen, dat je anders wat gemist hebt.

Aan het eind van de dag zoek ik mijn eigen stille plek op een heuveltop en kijk uit over het krachtige landschap van het eiland. In het zuiden wordt de nacht straks weer gevuld met 125 beats per minuut, hier in het noorden met honderdduizenden sterren.

Praktisch

Verschillende maatschappijen vliegen vanuit Nederland naar Ibiza. Het loont om data, luchthavens en vertrektijden te vergelijken voor het gunstigste tarief. Indicatie: een retour Schiphol-Ibiza in juni kost circa € 150,-. Overnachten: op een eiland als Ibiza is alles mogelijk. Erg leuk zijn de kleinschalige agroturismo’s, boutiquehotels en huisjes in het binnenland. Prijzen beginnen bij ongeveer € 150,- per nacht voor een tweepersoonskamer. Eten & drinken: het aantal goede eetadressen is enorm, van gastronomische toprestaurants tot de eerlijke lokale keuken. Populaire restaurants zijn snel volgeboekt, soms is het noodzakelijk om weken voor vertrek al een tafeltje te reserveren. spain.info

Lezersreis

TUI biedt in het rustige noordelijk deel van Ibiza een lezersarrangement in een trendy hotel dat ook bij jonge gezinnen in de smaak zal vallen: Club Portinatx. Dit op een heuvel gelegen, speels gebouwde en trendy ingerichte viersterrenhotel heeft alles in huis voor een ontspannen week. Naast diverse sportfaciliteiten biedt Club Portinatx een miniclub en een oppasservice, plus een Adults Only-gedeelte. Het strandje bij het hotel beschikt over toiletten en is alleen voor gasten. Voor wie op verkenning wil uitgaan, wachten in het noorden van het eiland overal kleine baaien met leuke zandstrandjes.

  • Prijs vanaf € 549,- p.p. (o.b.v. 2-psk)
  • Inbegrepen vliegreis Amsterdam – Ibiza, luchthaventransfers, 7 overnachtingen op basis van halfpension (dagelijks ontbijt en diner), Time to Momo-reisgidsje en 1 x een lunch inclusief drankjes. Ook vertrek vanaf Eindhoven en Rotterdam is mogelijk
  • Niet inbegrepen o.a. € 25,- reserveringskosten
  • Reisperiode van 3 mei t/m 16 oktober 2019
  • Boeken vóór 1 juni 2019
  • Meer (prijs)info en reserveringen tui.nl/artsenauto

 

 

Delen