Debat Politieke Keuzes in de Zorg

Met de Tweede Kamerverkiezingen in het vooruitzicht, organiseerde Het Roer Moet Om en Platform Nieuwe Zorg op zaterdag 21 januari in Carré het ‘Nationaal debat Politieke Keuzes in de Zorg’, waar politici van de verschillende partijen het op grote lijnen redelijk met elkaar eens waren. VvAA ondersteunde het initiatief omdat het goed aansluit bij de lijn die VvAA twee jaar geleden heeft ingezet om zorgprofessionals te helpen die willen bijdragen aan veranderingen in de zorg.

In de ochtend gaven zorgverleners een aantal statements. Zo stelde Danielle Bossewinkel, wijkverpleegkundige in Enschede, dat als mensen langer thuis moeten blijven wonen, wet-en regelgeving daar beter op afgestemd moeten worden.

Ina Kreuning, verpleegkundige werkzaam in verpleeghuiszorg in Almere, kreeg een groot applaus voor haar oproep aan de politici om bezuinigingen terug te draaien, zodat er weer zorgverleners aangenomen kunnen worden.

Toosje Valkenburg, huisarts in de Bilt en lid actiecomité Het Roer Moet Om, vroeg politici om de verleiding te weerstaan om allen te reageren op incidenten in de zorg. Verder deed zij de oproep dat politici samen met zorgverleners te bouwen aan een goed sociaal zorgstelsel.

Pim van Gool, hoogleraar Neurologie, AMC Amsterdam en Voorzitter van de Gezondheidsraad, hield een pleidooi voor meer maatregelen om roken terug te dringen.

Jim van Os, hoogleraar psychiatrie UMC Maastricht, benadrukte hoe ingewikkeld de ggz nu is en vroeg politici om hulp om onder meer kleinschalige ggz in de wijk verder te ontwikkelen.

Tussen de middag maakte Marcel Levi, internist en bestuursvoorzitter van University College London Hospitals, de uitkomsten bekend van de enquête ‘Kiezen in de Zorg’, uitgevoerd door opiniepeiler Maurice de Hond. Uitkomsten waren onder meer dat 63% van de ondervraagden zegt vertrouwen in zorgverleners te hebben; 68% van de respondenten onderzoekt liever 1000 mensen voor niets dan bij 1 persoon een ernstige ziekte over het hoofd te zien. Op de vraag of extra geld  voor de thuiszorg weg moet worden gehaald bij de ziekenhuizen/specialisten reageerde 54% negatief.

Klik op de afbeelding voor meer foto’s van het debat.

Tijdens het debat onder leiding van Tom van ’t Hek kwam duidelijk naar voren dat alle partijen vinden dat de regeldruk nu onacceptabel is en dat het vertrouwen in de zorgprofessional hersteld moet worden. Ook moet er meer aandacht zijn voor de kwetsbare partijen, iets wat de politici op detail verschillend invullen. Tot slot spraken de politici zich uit over het belang van preventie van roken. Minder verkooppunten en accijnzen verhogen zijn goed acties. 50Plus wil de focus niet alleen op stoppen met roken, maar ook op gezonder eten en meer bewegen.

De volgende politieke partijen namen deel aan het debat: CDA, Hanke Bruins-Slot; ChristenUnie, Carla Dik-Faber; D’66, Pia Dijkstra; GroenLinks, Jesse Klaver; PvdA, Jeroen Dijsselbloem; SGP, Kees van der Staaij; SP, Renske Leijten; VVD, Arno Rutte; 50PLUS, Leonie Sazias.

Voor een overzicht van de visie op de gezondheidszorg van alle politieke partijen, ga naar Zorg in verkiezingstijden

 

Delen