Democratie of dictatuur

‘Morgen zal blijken of wij in een democratie of dictatuur leven!’

Wauw, zulke woorden ben ik niet van Harm* gewend. ‘Ze zijn ook niet van mij maar ik sta er wel voor de volle honderd procent achter,’ krijgen we van hem te horen. Vandaar zijn bericht op LinkedIn daags voor de  corona-persconferentie van afgelopen week.

Door de pandemie hebben we Harm al een tijd niet meer gezien. Wanneer wij wederzijdse kennissen vroegen hoe het met hem ging, was er gelukkig geen reden tot zorgen, behalve ‘dat zijn buikje door het goede leven alsmaar dikker wordt.’

Wanneer je een klusjesman van topklasse nodig hebt, moet je beslist Harm bellen. Twee rechterhanden, een koppie waar niets mis mee is, hij ruimt alle troep keurig op en zegt na elk kopje koffie beleefd ‘dankjewel’. Met mensen als Harm zit het wel snor op onze aardbol.

Wij dachten Harm wel goed te kennen, maar mooi niet dus. Al dat gedoe rond ‘dát virus’ is pure hysterie. Iedereen draaft vrolijk mee in het circus en laat zich gek maken door ‘al dat gekakel van Rutte en De Jonge’. Daarmee moet je bij Harm niet aankomen. Pandemie? Pure nonsens!

Een onderzoek van Een Vandaag onder de circa 10 procent ongevaccineerden leverde drie groepen op: de principiële anti-vaxer (70 procent), de inhoudelijke twijfelaar (20 procent), en de pragmatische uitsteller (10 procent). Ik ken mensen uit al deze groepen.

‘Wij dachten Harm wel goed te kennen, maar mooi niet dus’

Blijkbaar zijn de onderzoekers mensen als Harm niet tegengekomen. Daar kan ik mij wel iets bij voorstellen. Wanneer je de pandemie naar het rijk van fantasie en bangmakerij verwijst, ga je uiteraard ook niet meedoen aan een onderzoek waarom je jezelf niet laat vaccineren. Dat voelt dan alsof je verantwoording moet afleggen.

Over de principiële anti-vaxer zeggen de onderzoekers: ‘Zij wonen relatief vaak in grote of middelgrote steden en doen betaald werk in loondienst. Naar verhouding zijn er veel arbeidsongeschikten in deze groep.’ Niets geldt voor Harm! Die valt er écht buiten.

Harm is het toonbeeld van een evenwichtig mens. Ook wanneer de omstandigheden wat minder gunstig zijn of hem iets ongemakkelijks overkomt, hoor je Harm niet klagen. En de man heeft heus wel een en ander meegemaakt. We mogen hem graag.

De pandemie laat onvoorspelbare kanten van mensen zien. Een paar kennissen stelden zich anders op dan ik had verwacht. Maar bij nader inzien lag dat meer aan mij dan aan hen. De onverzettelijke opstelling van Harm kan ik echter niet verklaren: twee kinderen van hem werken nota bene in de zorg en ook door zijn overgewicht loopt hij meer risico.

Het was dom van mij om Harm te confronteren met wat hij op Linkedin had geplaatst. Met stemverheffing gaat hij tekeer tegen Rutte en De Jonge. We laten hem uitrazen en zwijgen. Elke vraag is olie op het vuur. Arme Harm, het valt ook niet mee om te leven in een dictatuur.

*Om redenen van privacy is voornaam gefingeerd.

Delen