Dertig jaar

Het eerste item in het Acht Uur Journaal van afgelopen dinsdag zorgde voor druk verkeer in mijn Twittertijdlijn. De overheersende conclusie was: ondanks de al jarenlang bestaande aandacht voor en rapporten over potentieel vermijdbare ziekenhuissterfte blijft het probleem maar bestaan. Het bracht apotheker Jaap Uithof tot de uitspraak: “Ik krijg het gevoel dat we ergens op een soort onzichtbare schil stoten waar we niet meer doorheen komen qua veiligheid.”

Triest genoeg is dit inderdaad waar. Nog meer rapporten publiceren over potentieel vermijdbare ziekenhuissterfte gaat geen oplossing brengen. Ze breken niet door die onzichtbare schil heen. Volgens het Nivel-onderzoek heeft dit – naast gebrekkige communicatie – onder andere te maken met het gegeven dat de zorg steeds ingewikkelder is geworden. Ziekenhuizen moeten hierdoor meer maatregelen nemen om fatale fouten te voorkomen.

Door ingewikkelder zorg moeten ziekenhuizen meer maatregelen nemen om fatale fouten te voorkomen

Het Acht Uur Journaal zoomde op dit punt in op een hartoperatie in het LUMC. Hierbij moet een checklist aan de muur van de OK waarborgen dat aan alle voorwaarden is voldaan om de ingreep naar behoren en dus veilig te laten verlopen en worden video-opnamen gebruikt om de ingreep te analyseren en daaruit lessen te trekken. “We zien dan dat de communicatie niet heel structureel verloopt”, zei chirurg Robert Klautz hierover. Die communicatie moet gestandaardiseerd worden zoals dat ook in de cockpit van een vliegtuig gebeurt, stelde hij.

Hoogleraar anesthesiologie Johan Spierdijk kwam dertig jaar geleden in hetzelfde ziekenhuis tot precies dezelfde conclusie. Hij maakte er ook wel degelijk werk van om dit standpunt binnen zijn eigen ziekenhuis en in spreekbeurten en interviews uit te dragen. Dan dertig jaar later in het Acht Uur Journaal te moeten horen dat artsen iets kunnen leren van de luchtvaart is toch een beetje pijnlijk.

Delen