Designhotels

Hotels zijn steeds vaker een bestemming op zich, sinds ‘urban chic’ dankzij ontwerper Philippe Starck de nieuwe standaard werd. Designjournalist Jeroen Junte scheidt het kaf van het koren en tipt zes écht bijzondere logeeradressen in eigen land.

Een golf van opwinding trok door het internationale hotelwezen toen in Miami in 1995 het Delano South Beach (her)opende. Het interieur was minimalistisch, verrassend ruimtelijk en groots en vol subtiele twists, zoals tien meter hoge witte gordijnen voor de muren en een hippe club als hotelbar. Met de ingrijpende verbouwing van dit klassieke art-decohotel introduceerde de Franse ontwerper Philippe Starck – ook toen al een grootheid – een compleet nieuw hoteldesign. Deze urban chic zou de nieuwe standaard worden in de hospitalitywereld. Eigenlijk introduceerde Starck hiermee het moderne designhotel. 

Sindsdien is het heel normaal dat hotels topontwerpers en architecten van naam inschakelen voor de inrichting. Al zou het toch nog tien jaar duren voordat het designhotel voet aan de grond kreeg in het nuchtere Nederland.

In 2005 opende het Lloyd Hotel in Amsterdam. Hier geen manshoge kroonluchters, satijnen loungesofa’s of fantasiebehang maar onhandig eten met een bestek van Hella Jongerius en slapen in een 8-persoonsbed van Joep van Lieshout. In dit ‘Dutch design’-hotel draait het vooral om ‘avontuurlijke concepten’. 

Weer tien jaar verder slaat de inflatie van het designhotel toe. De toevoeging ‘design’ bij hotel is als ‘ambachtelijke’ bij slager en ‘warme’ bij bakker. Zo zijn er inmiddels ketens zoals W (spreek uit ‘double you’) en DoubleTree by Hilton die zich afficheren als designhotel. En elke provinciestad telt inmiddels wel een of meerdere designhotels – van Bommeljé in het Zeeuwse toeristenstadje Domburg met zijn zwarte vloertegels, bloedrode muren en spierwitte kroonluchter, tot blooming in het Noord-Hollandse Bergen met zijn Eames-stoelen en doe-het-zelfpizzaoven.

Het hotel – of dat nu in Bergen of Berlijn staat – is een bestemming op zich geworden. Een thuis, weg van het eigen huis. En waarom zou je dan niet wat van die sfeer meenemen naar huis? Niet letterlijk, zoals in de designer hotels van luxe merken als Fendi, Bulgari en Versace die hun hotels gebruiken als etalage waarbij aan de kussens en gordijnen letterlijk een prijskaartje hangt. Het designhotel van de jaren twintig is geen escapistisch theater maar vooral een bron van inspiratie en ook aspiratie. Waar alles handpicked is met smaak en aandacht, en waar je vol interieurideeën uitcheckt. 

 Teaching Hotel – Maastricht

Het Teaching Hotel in een echt kasteeltje aan de rand van Maastricht is naast een ‘innovatieve leeromgeving’ voor studenten van de lokale hotelschool vooral een kunstzinnige euh… installatie? Neem de Paper Room van Studio Job met wit behang met een reliëfprint van insecten en skeletten. De meubels zien er weliswaar uit als ouderwetse

kroonluchters, klerenkasten en schemerlampen, maar ze zijn gewoon van papier. Het raarste is nog wel dat je de kamer binnenkomt via de wc. Al even vreemd is The Bath Room van Richard Hutten, een kamer die oogt als zwembad met vloeren en muren bekleed met blauwe tegeltjes; zelfs het bed is geheel opgetrokken uit tegeltjes. Het plafond bestaat uit een levensgrote fotoprint van een zwemmende olifant. Ook van Huttens hand zijn de lamp The Switch voor NgispeN en de kroonluchter Dandelion voor Moooi. 

In totaal telt het hotel 26 kamers, ingericht door onder anderen Piet Hein Eek, Jurgen Bey en de al genoemde Richard Hutten. hotelschoolmaastricht.nl/hotel-en-restaurant

 Andaz – Amsterdam

Meteen bij binnenkomst in het Andaz Amsterdam Prinsengracht bent u in het hoofd van sterontwerper Marcel Wanders. Tot de bovenste van de vijf verdiepingen hangen een tiental ronde lampen in uiteenlopende vormen en maten als een duizelingwekkend sterrenstelsel. Boven de inchecktafel hangen grote witte kerstklokken als kroonluchters. Het vloerkleed oogt als een zeventiende-eeuwse VOC-kaart.

Zo’n hotel heeft natuurlijk ook geen restaurant, maar een showkitchen met chefs table: een soort stamtafel die midden in deze open keuken staat.

De kamers zijn al even weelderig met goudvissenbehang en fauteuils met een twee meter hoge rugleuning. Hoewel een groot deel van dit meubilair uit de collectie komt van Wanders’ eigen designlabel Moooi, is er geen enkel hotel als de Andaz. 

Na een weekendverblijf zal het vast duizelen, maar met een paar welgekozen items uit de kamer of lobby (verkrijgbaar in de Moooi Showroom in een zijstraat op steenworpafstand) krijgt elke Vinex-woning een vleugje ‘boutique’. hyatt.com

 Miss Blanche – Groningen

Dit hotel, verdeeld over meerdere gerenoveerde historische panden, bestaat uit 46 suites en appartementen. Elk met een eigen, unieke sfeer. Een knus nisje, een zitvensterbank, het mooiste uitzicht over gracht en stad of rustig achterin gesitueerd. Alle kamers zijn huiselijk, maar stijlvol ingericht met antieke tafeltjes en Perzische tapijten in combinatie met modern design.

Het concept is van de Amsterdamse ontwerper Ronald Hooft (bekend van hoofdstedelijke hotspots als Harkema en Ysbreker) die er tevens persoonlijk op toezag dat het geen ratjetoe werd. Inderdaad ademt dit hotelinterieur de eclectische sfeer uit van kosmopolitische villa’s in Elle Decoration, waar Italiaans design samengaat met naamloos Oostblok-vintage. Al even down to earth: ontbijten kan in de eigen bakkerij Blanche, eten in restaurant
De Pijp en drinken in café De Sigaar.

De appartementen zijn voorzien van keuken, wasmachine en droger voor gasten die langer willen blijven. Of u bouwt gewoon thuis uw eigen Miss Blanche-suite. hotelmissblanche.nl

Delen