Diabetes is niet dramatisch genoeg

Hier is een paradox: het aantal mensen met diabetes groeit rap. In de periode 2000 tot 2007 nam het aantal diabeten met 55 procent toe, aldus het Diabetesfonds. In 2011 hadden naar schatting 1 miljoen Nederlanders de ziekte – al of niet gediagnosticeerd. Tegelijkertijd neemt het ledental van de Diabetes Vereniging Nederland licht af. Nu nog heeft de vereniging 55.000 leden, maar dat aantal krimpt al jaren aldus DVN-directeur Maarten Ploeg.

Hij wijt dat aan de ‘awareness’ voor diabetes. Tijdens een interview vertelde hij dat DVN een hoge penetratie heeft onder patiënten met diabetes type 1 en de insulinegebruikers met type 2. “Maar de groep die op de pillen zit beseft niet goed hoe ernstig de ziekte is. In het begin merk je er ook niet zo veel van, maar als je het niet goed behandelt liggen complicaties op de loer.”

Ploeg vervolgt: “We moeten concurreren met hartinfarcten en kanker en wereldwijd staat HIV goed op de kaart. Die aandoeningen wil ik niet bagatelliseren, maar in aantallen is diabetes veel groter. We moeten in de publieke arena echt nog een slag maken, om de ziekte indringend op de kaart te zetten. Diabetes is het grootste probleem van Nederland.”

Gisteren sprak ik ook Henk Bilo, de internist en professor van de Isala klinieken die zich al jaren inzet voor bestrijding van diabetes. Hij legt de bal nadrukkelijk bij ‘de maatschappij’ en daarmee voor een groot deel bij de politiek.

Frustrerend is dat ook hij geen oplossingen achter de hand heeft. Met leefstijlinterventies bij risicopatiënten stop je volgens hem de groei van chronische aandoeningen niet. Terwijl hij van trapveldjes, fietspaden en voorlichtingsprogramma’s op basisscholen juist wel verbetering verwacht. Dan zijn er weliswaar twee verloren generaties, de toekomstige jeugd is gered.

Bilo kwam daarnaast met nieuwe waarschuwingen. Juist omdat in Nederland de diabeteszorg zo goed is, moeten we rekening houden met een groeiende zorgbehoefte. In 5 tot 15 jaar kunnen we volgens hem de eerste golf aan complicaties verwachten van de huidige groep (bijna)diabeten. En het verhelpen van die complicaties zal weer nieuwe complicaties met zich meebrengen, zo waarschuwt hij.

Vanmiddag is het Grote Zorgdebat in Nieuwegein. Ik ben benieuwd of deze problemen daar al worden aangestipt.

Delen