Dialyseren met een koffiezetapparaat

Series als House en The Good Doctor draaien om een arts, maar ook in niet-medische series komen dokters in actie. Zeker als de kogels in het rond vliegen. Maar de geloofwaardigheid van ‘medische scènes’ is vaak ver te zoeken.

Tekst: Martijn Reinink
Een neergeschoten cipier herstelt op wonderbaarlijke wijze in Orange is the New Black

 

Zoals je huisgenoot die rechten studeert naar Suits kijkt, zal jij naar series kijken waarin de medische wereld centraal staat. Bewust of onbewust heb je net wat meer oog voor wat er niet klopt. Tóch zijn er ook scènes waarvan iedereen, ongeacht de opleiding, weet dat ze totaal ongeloofwaardig zijn. “In The Blacklist ondergaat een kind een harttransplantatie op een keukentafel”, noemt Paul de Laat zo’n voorbeeld.

Paul (33) is kinderarts in opleiding en fervent seriekijker en -kenner. De afgelopen tijd heeft hij voor Arts en Auto Student bijgehouden welke merkwaardige medische situaties hij tegenkwam in series. “Een serie als The Blacklist schaar ik onder de categorie ‘idioterie’. Er worden continu mensen overhoop geschoten en je ziet gewonden soms op wonderbaarlijke wijze herstellen.” Zo’n gevalletje ‘wonderbaarlijk herstel’ zag Paul ook voorbijkomen in Orange Is the New Black. “Er wordt een cipier neergeschoten, waarna hij een soort van beroerte krijgt. Hij wordt in een bezemkast gelegd, de helft van zijn lijf doet het niet meer, maar even later strompelt-ie weer door de gang. Wat daar allemaal gebeurt, is medisch totaal onmogelijk.”

Spoedcursus opereren

In de categorie ‘idioterie’ spant volgens Paul de serie Scorpion de kroon. “Leuke serie hoor, maar iemand die met een koffiezetapparaat gedialyseerd wordt, dat gaat echt te ver, maar in Scorpion kan het allemaal.”

De overvallers in La casa de papel brengen hun spoedcursus opereren in de praktijk

 

De Spaanse hitserie La casa de papel kan er trouwens ook wat van. Daarin zag Paul dat overvallers in één dag leerden hoe ze een schotwond moesten opereren. “Voor het geval iemand tijdens de bankoveral zou worden neergeschoten, kregen ze een spoedcursus opereren. In werkelijkheid duurt de opleiding tot traumachirurg toch echt ietsjes langer.”

Van House kun je wel zeggen dat het vergezocht is, maar het kán wel

Paul stoort zich niet aan de ongeloofwaardige medische scènes in dit soort series en vindt het wel vermakelijk. Maar echte ziekenhuisseries moeten wel enigszins conform de realiteit zijn. “Bij het oude ER (331 afleveringen tussen 1994-2009, 120 televisieprijzen, red.) zat een arts in het scriptteam en die controleerde of wat ze allemaal bedachten ook echt kon. En van House kun je wel zeggen dat het vergezocht is, maar het kán wel. Met één uitzondering: hier doet één dokter wat normaal gesproken door vijf verschillende medisch specialisten wordt gedaan.”

Alleskunnende chirurg

Een medische serie als Grey’s Anatomy verafschuwt Paul. “Omdat het vol zit met onzin.” Om dezelfde reden waagt hij zich ook niet aan het populaire The Good Doctor. “Ik vond de trailer al zo ridicuul dat ik er niet aan begonnen ben.”

De alleskunner in The Good Doctor op pad met een orgaan

 

Een vriendin van Paul, anesthesioloog in opleiding Mouna Naas, heeft de wonderen die chirurg Shaun Murphy in die serie verricht wel gezien. “Ook zo’n alleskunnende chirurg”, heeft Paul van haar doorgekregen. “Met zijn team doet hij in de eerste drie afleveringen een resectie van een tumor via een kijkoperatie, een hartoperatie én een levertransplantatie. Als je als specialist een van die ingrepen beheerst, dan beheers je die andere twee zeker niet. En dan de manier waarop zo’n transplantatie gaat. De lever wordt verwijderd op de achterbank van een auto. Als je een orgaan blootstelt aan de open lucht, kun je het niet meer gebruiken. Maar ik heb van Mouna gehoord dat ze hun handen wél steriliseren.”

‘Ik vond de trailer al zo ridicuul dat ik er niet aan begonnen ben’

Dat de makers daaraan hebben gedacht, is al heel wat, want met de hygiëne nemen de medici het in de meeste series niet zo nauw. “Lange mouwen, losse haren, opereren met een horloge om de pols”, somt Paul op. “De leukste missers zitten ’m wat mij betreft in de details.” In die categorie kwam de aios een mooie blooper tegen in The Last Ship. “In de eerste aflevering van het derde seizoen heeft een man een non-rebreathing-masker op, maar de zak is niet gevuld, dus de zuurstof staat uit.” Dat was je huisgenoot die rechten studeert waarschijnlijk niet opgevallen.

Delen