Diana Koster (1965-2016)

Op 25 april overleed totaal onverwacht Diana Koster, verloskundige en VrouwenCoach. De laatste ‘titel’ had zij zelf bedacht en verwijst naar het werk dat zij deed voor vrouwen die door zwangerschap, bevalling en de combinatie werk/moederschap uit balans waren geraakt.

Tekst: Wout de Bruijne | Beeld: 4mamamagazine.nl

Als verloskundige zag Diana Koster dat veel vrouwen tijdens hun zwangerschap of na de bevalling meer – vooral psychologische – begeleiding nodig hadden dan de standaardcontroles. Er was volop zorg voor het kind, maar voor de sombere gevoelens die circa een op de vijf (aanstaande) moeders hebben, was minder aandacht. Koster was ervan overtuigd dat dat anders moest.

Diana Koster begon pas tegen haar dertigste aan de vierjarige studie Verloskunde aan de academie in Rotterdam. Ze was twee keer eerder uitgeloot en had de meest uiteenlopende banen gehad. Ze was fotomodel, cruisehostess, tolk/vertaler Engels, kledingstylist en restauranthouder. Maar verloskundige worden bleef steeds haar grootste professionele wens.

Na haar studie werkte Koster enige jaren in een maatschap en daarna was zij van 2002 tot 2009 eerstelijns verloskundige en manager van de verloskundigenpraktijk in het Bronovo Ziekenhuis in Den Haag.

Diana Koster ontwikkelde steeds meer belangstelling voor vrouwen die door zwangerschap, bevalling en de combinatie werk/moederschap uit balans waren geraakt. Zij volgde een opleiding aan de Academie voor Counseling en Coaching en specialiseerde zich tot VrouwenCoach. In haar praktijk in Den Haag verzorgde de coach praktische ondersteuningstrajecten aan kwetsbare zwangeren en moeders. Daarnaast gaf zij lezingen en verzorgde zij geaccrediteerde trainingen voor collega-verloskundigen en andere geboortezorgprofessionals.

Afgelopen maart verscheen haar tweede boek: Perfecte bevallingen bestaan niet

In 2010 richtte Koster met gynaecologen en psychiaters het Landelijk Kenniscentrum Psychiatrie en Zwangerschap (LKPZ) op. Ook schreef zij mee aan het Handboek Psychiatrie & Zwangerschap.

In 2013 verscheen haar boek Perfecte Moeders bestaan niet. Met praktische oefeningen, ervaringsverhalen en coachingstechnieken wilde Koster zwangere vrouwen en moeders ondersteunen bij emotionele problemen waarvoor een gang naar psychische hulpverlenging (nog) een te grote stap was. Van het boek werden tot nu toe meer dan 10.000 exemplaren verkocht. In Arts en Auto (03, 2013) stond een interview met Diana Koster over haar boek.

Afgelopen maart verscheen haar tweede boek Perfecte bevallingen bestaan niet. Het allereerste boek over de impact van een traumatische bevallingservaring. Net als in haar eerste boek wordt (evidence based) theorie afgewisseld met praktische oefeningen en ervaringsverhalen van moeders én vaders.

Diana Koster, zelf moeder van twee jonge dochters, overleed totaal onverwacht aan de gevolgen van een hersenbloeding. Zij was zeer geliefd bij cliënten en collega’s. Haar man schreef in de rouwadvertentie: ‘Een krachtige, liefdevolle, sprankelende, eigenzinnige, positieve en bevlogen vrouw is niet meer. Diana was er altijd voor iedereen met advies, energie en inspiratie.’

Delen