Die ene vraag
Een prachtig dubbelinterview afgelopen zaterdag in NRC Handelsblad met wetenschapsjournalist Asha ten Broeke en cardioloog Janneke Wittekoek over gewicht, overgewicht, preventie en acceptatie.
De kern van de twist tussen beide vrouwen die het hele interview domineert, zit in hun antwoord op de vraag wat zij zouden doen als ze het voor het zeggen hadden. Ten Broeke zegt dat ze overal wandel- en fietspaden en parken zou laten aanleggen en groenten en fruit heel goedkoop zou maken. Wittekoek zou preventiebussen de wijk insturen om iedereen te meten en te wegen.
Dit legt precies bloot waarom de twee eerder – zoals NRC schrijft – ruzie hadden op Twitter. Ten Broeke vindt dat de aanpak die Wittekoek voorstaat stigmatiserend is. En Wittekoek vindt het onacceptabel dat artsen “achterover leunen en ons niet meer druk maken over overgewicht” terwijl de zorgkosten de pan uitrijzen.
“Je zou ook mogen verwachten dat Wittekoek dit heel goed begrijpt”
Natuurlijk heeft zij een punt als ze stelt dat artsen een rol moeten spelen in preventie, maar Ten Broeke werpt hierbij wel terecht de ‘hoe dan’-vraag op. Zoals de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving stelt in het essay Gezondheidsverschillen voorbij zijn gezondheidsverschillen veel te complex om op individueel niveau te kunnen worden opgelost.
Je zou ook mogen verwachten dat Wittekoek dit heel goed begrijpt. Waarom zou zij anders immers haar naam verbonden hebben aan de politieke partij NLBeter, waarvoor gezondheidszorg een kernthema is. Het is jammer dat Ten Broeke aan Wittekoek de vraag hierover niet stelde.